Afbeelding

Wethouder Schoon opent nieuwe toiletgroep Sint-Catharijnekerk

Actueel 226 keer gelezen

Brielle - Wethouder Schoon heeft de openingshandeling van de nieuwe toiletgroep in de Sint-Catharijnekerk verricht. De renovatie van de toiletgroep was nodig om de Catharijnekerk nog meer geschikt te maken voor (grote) evenementen.

De Protestantse Gemeente Brielle is eigenaar van de Sint-Catharijnekerk en de gemeente Brielle eigenaar van de 57 meter hoge toren. Kerk en toren zijn rijksmonument en de eigenaren zijn verplicht deze volgens geldende regels te onderhouden. Tot nu toe zijn de leden van de protestantse gemeente in staat om het reguliere onderhoud aan het gebouw te bekostigen. Mede dankzij de extra inkomsten van toeristenbezoek, rommelmarkt de Coppelstock en de bijdragen van de Vrienden van de Catharijnekerk. Om de onderhoudskosten van het middeleeuwse kerkgebouw ook in de toekomst te kunnen blijven betalen, zouden meer huurders gebruik moeten maken van de prachtige mogelijkheden van de kerk. Om dat te realiseren is wel een aantal verbeteringen nodig. Eén ervan is de renovatie van de toiletgroep.

De oude toiletgroep is begin 80'er jaren gerealiseerd onder de weeskinderengalerij tijdens de restauratie onder leiding van de onlangs overleden architect ir. J. Walraad. Toentertijd heeft de gemeente Brielle net als nu financieel bijgedragen. Bij de voorbereiding van de renovatie is uitvoerig overleg gevoerd met de gemeente Brielle over de bouwtechnische- en financiële aspecten. Belangrijk was dat de renovatie binnen de bestaande ruimte gerealiseerd moest worden en - niet in het minst belangrijk - de kosten van de renovatie binnen de begroting van 75.000 euro moest blijven.

Architect ir. J.W. Walraad (zoon ir. J. Walraad) is er met zijn medewerkers bijzonder goed in geslaagd om aan de wensen en eisen te voldoen. Ook is nu gerealiseerd, naast de dames- en herentoiletten, een MIVA-invalidentoilet die direct bereikbaar is vanuit de kerkzaal.

De opdrachten voor de renovatie werden verstrekt aan regionale aannemers. Bouwbedrijf Van Weenen uit Zuidland en Hoogenboom Installatie en Noordzij loodgietersbedrijf hebben voortreffelijk kwalitatief werk geleverd. Om kosten te besparen is de coördinatie en begeleiding van het werk in eigen beheer gehouden.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant