Brielle gaat veel meer investeren in duurzame en ruimtelijke ontwikkelingen. Ook in de particuliere en zakelijke sector gebeurt er meer. Bouw- en Woningtoezicht kreeg 40% meer bouwvergunningen te verwerken. Hier de bouw van de nieuwe Albert Heijn aan de Thoelaverweg
Brielle gaat veel meer investeren in duurzame en ruimtelijke ontwikkelingen. Ook in de particuliere en zakelijke sector gebeurt er meer. Bouw- en Woningtoezicht kreeg 40% meer bouwvergunningen te verwerken. Hier de bouw van de nieuwe Albert Heijn aan de Thoelaverweg

Brielle een financieel kerngezonde gemeente

Actueel 222 keer gelezen

Brielle financieel kerngezond

Brielle – maandag jl. presenteerde het Brielse college zijn begroting voor 2017-2020. Dat gebeurde met gepaste trots: Brielle behoort tot de weinige Nederlandse gemeenten die hun begroting nu al op orde hebben en blijkt bovendien financieel kerngezond. Ook in de zorg zal extra worden geïnvesteerd.

Overigens wordt de begroting pas definitief in november als de Raad deze heeft goedgekeurd en hun adviezen erin zijn verwerkt. Het College wilde maandag echter best al een tipje van de sluier oplichten.

Eenmalig worden reserves gebruikt om tekorten aan te vullen.

Begin dit jaar werd Brielle nog met forse tekorten geconfronteerd. Dat kwam niet omdat het financieel niet goed zou gaan. De tekorten waren het gevolg van externe ontwikkelingen en voor ongeveer 50% van boekhoudkundige aard. Zo is er een andere systematiek gekomen voor de waardering van de Brielse grondvoorraad (die overigens nu snel aan het slinken is door de toenemende woningbouwprojecten). Het College heeft de beslissing genomen de tekorten eenmalig aan te vullen vanuit de Algemene Reserve. Burgemeester Gregor Rensen: "Natuurlijk kunnen we dat niet jaarlijks doen, dan zouden we snel een arme gemeente worden. Voor deze ene keer doen we het echter wel, onze reserves zijn ruim voldoende en ook verwachten we voor de komende jaren de begroting weer eenvoudig rond te kunnen krijgen. Daarnaast hield Brielle in 2015 een bedrag van 1,3 miljoen over en dat is teruggeboekt naar de Algemene Reserve."

Komende jaren veel investeringen

Na een aantal magere jaren, is er nu ruimte voor investeringen, in o.a. de ruimtelijke vernieuwing, duurzaamheidsontwikkeling en de ambtelijke fusie. Er komt extra budget voor economische stimulering en promotie van de binnenstad, bijvoorbeeld voor evenementen met bovenregionale allure, zoals de Matthäus Passion. Ook kunnen jonge ondernemers via netwerkbijeenkomsten naar Brielle getrokken worden. Ondanks alle voorgenomen investeringen staat Brielle qua woonlasten nog onderaan in de rij van Nederlandse gemeenten.

Sociale zorg

Ook in het sociale domein is er ruimte gevonden om extra investeringen te doen, onder andere in het project buurt M/V voor mensen met ggz problematiek, in het project "buuv" (een digitale omgeving voor mensen met zorgvragen) en als een van de weinige gemeenten in garantiebanen (o.a. bedoeld voor mensen die voorheen bij de Welplaat werk konden vinden). Er wordt dus zeker niet gekort op de zorg. Wethouder Wilbert Borgonjen heeft duidelijke signalen dat Brielse inwoners tevreden zijn over de zorg die nu wordt verleend, ook na de decentralisaties in januari 2015. In oktober zal er een klanttevredenheidsonderzoek bekend worden gemaakt. . Hij beseft overigens dat er nooit een "tien" kan worden bereikt, maar de Brielse ambitie is wel om voor een "acht" te gaan. Door een onverwacht ruimere verstrekking van gelden door de overheid verwacht  Brielle in 2016 ruim 6 ton over te gaan houden op het budget van de zorg. Dit bedrag blijft voor de zorg gereserveerd. De hoop is dat de overheid de financiën niet gaat korten, nu is gebleken dat ook veel andere gemeenten geld hebben overgehouden.

Cultuurhuis en bibliotheek

De verwachting is dat 1 oktober de haalbaarheid van een Cultuurhuis kan worden gepresenteerd en dat 1 januari 2018 met het cultuurhuis gestart zal kunnen worden. Tot die tijd zal de bibliotheek in het Arsenaal gehuisvest blijven.

Gemeentelijke Belastingen

De gemeentelijke belastingen gaan niet omhoog, ook de OZB niet. Overigens is de systematiek bij de heffing van OZB zo, dat gezorgd wordt dat de totale opbrengst voor de gemeente gelijk blijft. Wanneer de woningprijs stijgt, gaat het te betalen percentage over de WOZ-waarde van de woningen omlaag en vice versa.

(Sociale) Woningbouw

De woningbouw trekt volgens wethouder André Schoon ontegenzeggelijk aan. Brielle moet zich vanzelfsprekend wel blijven houden aan het in overleg met de andere gemeenten op Voorne-Putten bepaalde maximale contingent woningen. Het aantal aanvragen voor een bouwvergunning is met 40% zodanig gestegen dat het personeelsbestand van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht versterkt moet worden. Er zal strakker worden toegezien op het handhaven en er wordt aan de slag gegaan met de illegale verhuur aan arbeidsmigranten. Over de sociale woningbouw blijven er zorgen bestaan. De gemeente doet er alles aan om de voorraad sociale woningen op peil te houden. Het blijft ploeteren, want het kan nog wel tientallen jaren duren voor Vestia zijn financiën weer op orde heeft. Er wordt daarom ook gekeken of samenwerking met andere corporaties mogelijk is. Vestia heeft inmiddels in Brielle maar liefst 210 woningen in de sociale sector verkocht. Ze hebben van de gemeente een verbod gekregen om nog verder woningen te verkopen.

Afval

"We gaan in de aanval tegen afval" verklaart burgemeester Gregor Rensen. Ook Brielle wil meegaan in de trend naar een duurzame, circulaire economie. Wethouder Dick Verbeek zal binnenkort het plan presenteren aan de raad. De ambitie is dat minimaal 75% van het afval al bij de bron gescheiden moet worden. Het betekent dat Brielse inwoners hun afval in de toekomst zullen moeten sorteren op Restafval, Groen, en PMK (plastic, metaal en karton). "En het zwerfvuil heeft al helemaal geen toekomst meer in Brielle" voegt Gregor Rensen toe.

Verkeer- en vervoersplan

Het verkeerscirculatieplan dat in 2009 is opgesteld, zal onder de loep worden genomen. Een van de plannen daarin was eenrichtingverkeer in te stellen voor de Tromp-/Van Sleenstraat. Volgens wethouder Schoon worden alle onderdelen echter opnieuw bezien.

Haven Maarland en aantrekkelijk maken binnenstad

Het contract met de beheerder van de haven loopt op eind dit jaar af. Het is een mooie aanleiding om een heel nieuw plan op te stellen om de binnenstad en de haven aantrekkelijker te maken voor toeristen en bewoners. Dat zal in samenwerking met Hellevoetsluis worden gedaan. Met betrekking tot de winterliggers – de boten die het gehele jaar door worden bewoond en met een soort uitsterfconstructie nog in de haven worden gedoogd - wordt er gekeken of er misschien een andere indeling van de haven voor mogelijk is. Voordat een nieuwe overeenkomst op 1 januari 2017 kan ingaan, is er volgens Wethouder Schoon nog wel wat werk te doen.

Streekarchief

De discussie over de manier waarop het streekarchief in de toekomst moet worden vormgegeven bestaat nog steeds. Er is een verschil van inzicht bijgemeenten wat sober en doelmatig archiefbeheer betekent. De ene gemeente vindt behoud van het Streekarchief belangrijker dan de andere. Volgens burgemeester Rensen speelt ook de vraag of het Streekarchief in zijn huidige vorm voldoende expertise heeft om te kunnen inspelen op de digitale ontwikkelingen. In de toekomst wil men komen tot e-depots, waar alle informatie over historisch erfgoed digitaal wordt opgeslagen. De vraag is vervolgens of er meer geld en mensen beschikbaar worden gesteld aan het Streekarchief, of dat het beheer op een andere plek wordt ondergebracht. Eind dit jaar gaat er een voorstel naar de gemeenteraden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant