Afbeelding

Drankgebruik jeugd: spreek ouders erop aan

Actueel 96 keer gelezen

Brielle – Al jaren is het zo dat de Brielse jeugd meer alcohol en – in wat mindere mate - meer drugs gebruikt dan het regionale gemiddelde. "Zorg dat de ouders het goede voorbeeld gaan geven", vindt een aantal Brielse raads- en commissieleden.

Het valt commissielid Ben van Stijn (PvdA) op dat ouders zich niet zo bewust lijken te zijn wat alcohol doet met het jongerenbrein. Toen zij jong waren, speelde dat onderwerp nog niet zo. Ze denken dat hun kinderen beter thuis een biertje met hen kunnen drinken, omdat ze er dan beter zicht op hebben. Ben van Stijn pleit er daarom voor om zich in plaats van op de jeugd, op de ouders te richten. Ook de handhaving moet beter. Naar hij heeft begrepen, weten de jongeren heel goed wie de controleurs zijn, die de horecagelegenheid komen binnenstappen. Ook commissielid Jan Wolters (CDA) is geschrokken: "We geven het verkeerde voorbeeld aan onze kinderen". Wim Smit (D66) merkt gelaten op dat hij het probleem, in de 6 jaar dat hij in de raad zit, telkens weer tegenkomt. Wat hem betreft zet je een groep mensen bij elkaar die met creatieve ideeën komt hoe je mensen kunt benaderen, in plaats dat je geld stopt in allerlei gesubsidieerde projecten.

Wethouder Wilbert Borgonjen wil aan de slag gaan richting de scholen conform de aanbevelingen van de GGD. Ook het aanspreken van de ouders vindt hij een belangrijk aangrijpingspunt, maar lastig uit te voeren. Naar voorlichtingsavonden komen eigenlijk altijd al de ouders die min of meer worden bevestigd in de lijn die ze al volgen en juist niet de ouders die je zo graag zou willen bereiken. Wat betreft de controle op het gebruik in de horecagelegenheden zal er gaan worden samengewerkt in de regio, zodat de herkenbaarheid van de boa's vermindert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant