Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

EHBO

Actueel 163 keer gelezen

De huisartsenpost in Hellevoetsluis is alweer een tijdje gesloten en sindsdien zitten bewoners van westelijk Voorne zo ver van een huisartsenpost dat velen het onverantwoord vinden. Er is aan de bel getrokken, geprotesteerd, actie gevoerd maar tot nu toe hielp niets. Nu is er iemand die een noodplan heeft bedacht: het inschakelen van EHBO'ers. In de eerste plaats: hulde aan de initiatiefnemer die niet bij de pakken blijft neerzitten, maar een oplossing wil leveren. Maar jongens… EHBO'ers. Bent u wel eens in handen van een EHBO'er gevallen? Ik wel. Ze wilden me reanimeren, terwijl ik niet eens dood was. Geen fijne ervaring. De onsmakelijke details slaan we even over. Meteen haast ik me te zeggen: het gebeurde allemaal uit goede bedoelingen. Voor hetzelfde geld was ik wél dood geweest en dan was ik nu mooi gereanimeerd geweest en eeuwig dankbaar. Dan was het geweest wat het hoort te zijn: eerste hulp bij een ongeluk.

EHBO'ers kunnen fantastisch werk verrichten. Een stilstaand hart op gang helpen – tot de ambulance arriveert. Een slagaderlijke bloeding afbinden – tot de ambulance arriveert. Het slachtoffer beschermen tegen afkoeling of oververhitting – tot de ambulance arriveert. En verder? Ik zocht het lijstje met tips nog eens op. Alcoholvergiftiging: stabiele zijligging, bel 112. Beroerte: leg slachtoffer op de zij, bel onmiddellijk 112. Botbreuken en ontwrichting: houd het getroffen gedeelte onbeweeglijk, vervoer naar ziekenhuis noodzakelijk. Grote, bloedende hoofdwond: ga naar huisartsenpost. Kneuzing met forse zwelling: schakel (huis)arts in. Koortsstuipen: zorg dat kind warmte kwijt kan, bel 112. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Duidelijk is dat een EHBO'er de eerste minuten moet zien te overbruggen tot er professionele hulp arriveert. Dat is heel wat anders dan patiënten helpen die 's nachts of in het weekend bij een huisartsenpost aankloppen. Toegegeven, daar zitten lieden bij met een griepje of een ingegroeide teennagel. Die moet je meteen weer naar huis sturen. Maar de rest komt echt niet voor de grap. Dat zijn mensen met problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag. Die hebben niets aan een EHBO'er – die in het ongunstigste geval slechts ervaring heeft met blaren doorprikken. Die mensen komen om gezien te worden door een arts met de nodige kennis en ervaring.

Nu wil de bedenker van het noodhulpplan dat iedere gemeente een huisarts levert die voor supervisie zorgt. Moet dat telefonisch gebeuren? Of ter plekke in een noodpost? Als daar voldoende capaciteit voor zou zijn, dan was toch de voormalige HAP in Hellevoetsluis niet verdwenen? Of ben ik nou gek? Volgens de plannenmaker zijn er best voordelen te noemen: de EHBO'er verzamelt zo stempeltjes om zijn diploma geldig te houden en de dienstdoende huisarts ontvangt een onkostenvergoeding van het Oranje Kruis. Ik weet niet hoe het met u is, maar als potentiële patiënt ben ik niet geïnteresseerd om een bijdrage te leveren aan stempeltjes of vergoedingen. In geval van nood wil ik geen amateurs aan mijn lijf. Wel graag professionele hulp. Niet in verweggistan, maar dichtbij huis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant