Afbeelding
Foto: Pixabay

D66: burgers mee laten profiteren van afgedwongen windmolenprojecten

Actueel 128 keer gelezen

Brielle - D66 Brielle wil dat het gemeentebestuur op korte termijn laat onderzoeken hoe burgers kunnen meeprofiteren, als de provincie - onverhoopt - extra windmolens in Brielle gaat afdwingen. D66 dient daarover een motie in de Gemeenteraad.

De grens van het toelaatbare – ook in de zin van duurzaamheid – is voor de Brielse D66-ers nu echt bereikt. De belasting voor het gebied, met landschapsbederf en hinder wordt onevenredig groot, terwijl burgers links en rechts worden gepasseerd. "Het kan niet zo zijn", zo zegt D66 Brielle, "dat de inwoners alleen worden opgezadeld met nog meer overlast, maar dat anderen steeds weglopen met de voordelen".

D66 Brielle is voorstander van duurzame energie, maar zal zich verzetten tegen de aanwijzing door de provincie van nieuwe zoekgebieden voor meer windmolens op Voorne Putten. Het steunt daarbij de bezwaren van het Brielse College en andere gemeenten op Voorne-Putten. Mocht het nu - onverhoopt - zo zijn dat de provincie plaatsing van nieuwe windmolens waar dan ook in Brielle afdwingt, dan moeten de burgers ook kunnen profiteren van de opbrengst, zegt D66 Brielle. "Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de burger daarvan geen enkel voordeel zou hebben".

Irritaties groeien

D66 Brielle constateert dat de druk vanuit de provincie op de gemeenten op Voorne Putten om in te stemmen met meer windmolens wordt opgevoerd. Dit, terwijl het draagvlak onder de bevolking verder afneemt en de irritaties en de weerstand tegen windenergie groeien. "De planvorming voor windmolens is voor de meeste burgers een complete ver van het bedshow geworden en de burger herkent alleen nog de schadelijke gevolgen".

D66 Brielle constateert dat een compromisvoorstel van de gemeenten op Voorne-Putten door de provincie compleet is genegeerd en zelfs niet is betrokken in nieuwste aanwijzingsplannen. In dit compromisvoorstel deden de gemeenten een eindbod om enkele extra molens te aanvaarden bij de toe-ritten naar het eiland, als 'de kous daarmee af' zou zijn. Zoals bekend zijn nu door de provincie recent eenzijdig weer nieuwe zoekgebieden aangewezen, ook in Brielle, wat kan betekenen dat 2 a 3 extra windmolens in de Brielse regio, op door de bevolking niet gewenste plaatsen.

D66 Brielle wil dat, wanneer het -onverhoopt - toch zo mocht zijn dat de provincie extra molens afdwingt - ook bij de in het compromisvoorstel genoemde molens bij Brielle -, eisen worden gesteld aan de initiatiefnemer/exploitant van het project. D66 Brielle wil daarom dat het College ter voorbereiding van eventueel gedwongen plaatsing op korte termijn laat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor burgerparticipatie. Volgens D66, dat zelf ook al voor-onderzoek deed, kan dit samen met een landelijk opererende corporatieve windmolenvereniging, of in een op te richten lokale windmolenvereniging. De Brielse D66-ers willen dat in het onderzoek ook de mogelijkheden van mede-financiering door de gemeente Brielle worden betrokken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant