Luitenant-Admiraal Maarten Harpertszoon Tromp 23 april 1598, Brielle Overleden: 10 augustus 1653, Scheveningen
Luitenant-Admiraal Maarten Harpertszoon Tromp 23 april 1598, Brielle Overleden: 10 augustus 1653, Scheveningen

Ook Brielle ontkwam niet aan de 'Zwarte Dood'

Actueel 415 keer gelezen

Brielle – de pest die omstreeks 1348 in Brielle uitbrak is het eerste verhaal in de voorjaarsuitgave 2017 van de Brielse Mare, de uitgave van de Historische Vereniging De Brielse Maasmond.

De Brielse Mare is een prachtblad voor iedereen die belangstelling heeft voor de historie van Brielle en Omstreken. Het blad is voor het luttele bedrag van € 2,00 te koop bij het Historisch Museum Brielle, het Streekarchief, Boekhandel Hoofdstuk Eén, en kantoorboekhandel Bazen.

Naast het pakkende verhaal over de pest - die "goeie ouwe tijd" blijkt bij nader inzien toch niet altijd zo goed geweest te zijn - staan er nog andere interessante artikelen in de Brielse Mare, onder andere over de boerderij Anna Hoeve die op 2 april 1973 na een zeer zware storm instortte, en de problemen daarna met de gemeente Brielle over eventuele wederopbouw. Helaas…..'t kwam er niet van. In dezelfde nacht liep het schip van radio Veronica op het strand van Scheveningen.

En heeft u ooit van de "kringenwet "gehoord? Het staat in de Brielse Mare. Evenals de recensie op het boek "Portretten van Maarten Harpertsz. Tromp" van Ronald Prudhomme van Reine. Bij de schenkingen aan het museum vertelt Marijke Holtrop verder over de tekeningen van de bijzondere kunstenares Agnes van den Brandeler.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant