Afbeelding

Jaarlijkse wijkschouw in De Plantage

Actueel 168 keer gelezen

Brielle - Verleden week woensdag vond weer de jaarlijkse wijkschouw in De Plantage plaats. Er liep een behoorlijk groot aantal wijkbewoners en bestuursleden van de Wijkraad Plantage mee met het rondje door de wijk, samen met Aad de Ronde, Hoofd Afdeling Beheer Openbare Ruimte en Albert Boomgaardt, Beleidsmedewerker Groen en Afval. De kleinste wijkraad in Brielle is dus nog altijd springlevend en de al vele jaren bestaande wijkschouw begint zijn vruchten af te werpen.

Bewoonster Wil Eggens: "We begonnen met 50 à 60 verbeterpunten. Nu is er vrijwel niets meer. De punten die er nog wel zijn, hebben meestal te maken met het nog mooier maken van de wijk. De eerste gang was naar twee rommelige plekken: het ruig begroeide talud achter het Shell station en de entree met golfplaten bij de watertoren. Hoewel dubieus of de eerste locatie officieel tot de Plantage behoort, beloofden de vertegenwoordigers van de gemeente te kijken of daar mogelijk iets kan worden gedaan. Over de tweede plek meldden ze geen zeggenschap te hebben over privé terrein. Alleen aan zaken die zich op de openbare weg bevinden, kan de gemeente iets doen en dergelijke dingen kunnen dus beter door de bewoners zelf worden opgelost. Ook werd overlast ondervonden van de kamerverhuur in één van de panden in de Jan Matthijssenlaan. De indruk bestaat dat er in het pand wel erg veel huurders zitten. In Rotterdam is het volgens een van de bewoners zo dat ook al heeft een pand wel 60 kamers er toch maar aan 3 tot 4 mensen een kamer mag worden verhuurd.

Kastanjes aan de Jan Matthijssenlaan

Natuurlijk kwamen ook de kastanjes aan de Jan Matthijssenlaan ter sprake. De bewoners van de laan zeiden heel zuinig te zijn op de bomen en te hopen dat ze er nog lang blijven staan. Eenmaal per drie jaar wordt er door de gemeente een controle uitgevoerd . Een aantal jaren geleden bleek dat de grond rond de kastanjes te veel verdicht was, waardoor de wortels te weinig zuurstof kregen. Hier zijn maatregelen voor genomen. Toch zitten sommige bomen er volgens Aad de Ronde 'tegenaan'. Wanneer blijkt dat ze niet meer goed te redden zijn, wordt er niet meer in ze geïnvesteerd, en wordt er een uitsterfbeleid toegepast. De gemeente wil op deze bijzondere plek er dan wel voor zorgen dat ze worden vervangen door wat grotere, duurdere, bomen.

Ondanks het bestaan van een wijkraad, blijft het benaderen van individuele bewoners lastig. Wie zaken meldt via de website van de gemeente, krijgt binnen 24 uur antwoord en er wordt dan altijd gezamenlijk naar een oplossing gezocht. Dat functioneert overigens uitstekend, zo bevestigt ook een van de aanwezige wijkbewoonsters.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant