De blauwe lijn laat zien dat Briellenaren wat vaker overgewicht hebben dan in de regio het geval is (gele lijn). Bron: Gezondheidsmonitor GGD
De blauwe lijn laat zien dat Briellenaren wat vaker overgewicht hebben dan in de regio het geval is (gele lijn). Bron: Gezondheidsmonitor GGD

Te zwaar, te veel alcohol, maar wel gezond

Actueel 295 keer gelezen

Brielle – Onlangs rondde de GGD weer het onderzoek af naar de gezondheid van de volwassen inwoners in de regio Rotterdam-Rijnmond.

En de niet zo verrassende conclusie is dat Briellenaren gemiddeld net zo gezond zijn als de andere volwassen inwoners van Rotterdam-Rijnmond. Toch valt ook wel een aantal dingen op. Om te beginnen een aantal positieve zaken. Mensen in Brielle voelen zich vaker gelukkig en zijn minder vaak eenzaam in vergelijking met de regio en Nederland. Ook voelen ze zich minder vaak sociaal uitgesloten. Bovendien bewegen ze meer dan gemiddeld.

Minder positief is de constatering in het onderzoek dat het aandeel inwoners dat te zwaar is, toeneemt en dat het aandeel diabetici in verhouding hoger is. Ook het aantal mensen dat overmatig alcohol drinkt, is hoger in Brielle. Een punt van aandacht is verder het roken. Een op de drie 17- tot en met 23-jarigen geeft aan te roken. Tijdens de vergadering van de Commissie Samenleving van 12 juni jl. zei commissielid Tijnie van der Hoek (CDA) dat hoewel ze 'dik' tevreden is over de cijfers, ze zich wel zorgen maakt over het vaker voorkomen van obesitas en het drankgebruik. Ze vond dat hieraan meer bekendheid zou moeten worden gegeven zodat mensen zich meer bewust zullen worden van de risico's die ze lopen. Jan Bark (VVD) toonde zich minder angstig: "Briellenaren genieten van het leven". De cijfers en conclusies van het onderzoek zijn terug te vinden in de Gezondheidsatlas via www.gezondheidsatlasrotterdamrijnmond.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant