Afbeelding
Foto: PR

Ook essentaksterfte in gebieden van recreatieschap VPR

Actueel 240 keer gelezen

Regio - Begin deze week luidden Staatsbosbeheer en de Vereniging van bos-en natuureigenaren (VBNE) de noodklok over de essentaksterfte in Nederland, waardoor naar verwachting 90% van de essen zal verdwijnen. De essentaksterfte slaat ook toe in gebieden van het recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg.

Het bestuur van het recreatieschap heeftvingestemd met het voorstel van Staatsbosbeheer om de gevolgen van de essentaksterfte te gaan aanpakken. Staatsbosbeheer voert sinds 1 januari 2017 het beheer uit namens het recreatieschap en zal deze gebieden meenemen in haar landelijke aanpak van deze ziekte.

De es, een voor het Nederlandse landschap belangrijke boom gaat op grote schaal dood als gevolg van de agressieve schimmelziekte 'essentaksterfte'. De es is een inheemse boomsoort die door heel Nederland voorkomt en niet herstelt van deze ziekte, die in een steeds hoger tempo toeslaat. Inmiddels is meer dan 80 % van de essen in Nederland aangetast. De verwachting is dat hooguit 10 % van de essen de ziekte zal overleven. Door de aantasting zijn de zieke bomen zwak en kunnen makkelijk omvallen. Reden voor het recreatieschap en Staatsbosbeheer om in te grijpen. Met name bij het Brielse meer en in de Bernisse staan veel essen. Het komend jaar zal Staatsbosbeheer beginnen in het gebied Brielse meer oost. Hier is zo'n 58% van de bomen es. De aantasting door essentaksterfte is matig tot zwaar. De prioriteit ligt bij de aangetaste bomen die in de buurt van wegen, paden, parkeerplaatsen en onroerende goed bevinden en dus vanuit oogpunt van veiligheid weggehaald dienen te worden. Voorafgaand aan de uitvoering van de werkzaamheden wordt een aanvullende inventarisatie gedaan om de prioritering in het bos te bepalen.

Door het verwijderen van de zieke bomen ontstaan gaten in het bos. Bij het Brielse meer is al een deel van het bos gemengd, vaak met esdoorn en soms met els, eik of berk, zodat er wel nog bos overblijft. Waar nodig zullen nieuwe soorten aangeplant worden. Bij het herplanten wordt gebruik gemaakt van verschillende boomsoorten om gevarieerde toekomstbestendige en aantrekkelijke bossen te behouden. Denk aan soorten als eik, els, linde, iep en zoete kers. Het kan wel enige jaren duren voordat het bos zich heeft hersteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant