Brielle bungelt ergens onderaan waar het het scheiden van afval betreft
Brielle bungelt ergens onderaan waar het het scheiden van afval betreft

Inwoners Brielle praten mee over afvalbeleid

Actueel 235 keer gelezen

Brielle – Maar liefst zes avonden besteedde Brielle aan het praten met de inwoners van alle wijken over het afvalbeleid en het inventariseren welke wensen en behoeften er daarover zijn.

Met gemiddeld zo'n 50 bezoekers zijn de bewonersavonden volgens de communicatieadviseur van de gemeente goed bezocht: 'Helaas was het warme weer onze concurrent.' Donderdag 29 juni vond de laatste avond plaats, bedoeld voor de inwoners van Vierpolders en het buitengebied. Daar bleek dat het nieuwe beleid al behoorlijk vast ligt. Bewoners krijgen drie containers in hun tuin of schuurtje: een groene voor het groenafval, een blauwe voor het papier en een oranje voor het PMD (plastic, metaal zoals blikjes, en drankkartons). Het afval dat daarna nog overblijft moet worden gedeponeerd in een ondergrondse container die op een loopafstand van maximaal 150 meter van de woning ligt. Bewoners van appartementsgebouwen en in het buitengebied krijgen te maken met aangepaste regels. De inzameling van glas en andere zaken, zoals elektrische apparaten blijft hetzelfde.

Eén ding staat in elk geval als een paal boven water. De verwerking van afval - Brielle is een van de plaatsen met de laagste tarieven - kan niet blijven zoals het nu is. Grondstoffen raken op en daarom moet er ook in Brielle voor worden gezorgd dat het afval kan worden bewerkt tot nieuwe grondstoffen. Dat wordt gemakkelijker wanneer je het al scheidt bij de bron, oftewel het huishouden. Brielle bungelt nu nog ergens onderaan waar het scheiden van afval betreft. Er wordt hier per inwoner per jaar maar liefst 300 kilo restafval aangeboden. Dat wordt verbrand en levert geen nieuwe grondstoffen op. Het gemiddelde in gemeenten van vergelijkbare omvang als Brielle is ca. 240 kg per inwoner. Koploper op het gebied van afvalscheiding is de gemeente Heumen in Gelderland met slechts 86 kg restafval per inwoner.

In Vierpolders werden diverse suggesties gedaan. Een bezoekster stelde voor om voor alle soorten afval ondergrondse containers te maken. Dat werd echter te duur volgens de medewerkers van de gemeente en bovendien zou het moeilijk zijn daarvoor geschikte plekken in de wijk te vinden. Een andere bezoekster wilde erg graag de grijze container bij de deur houden. De papiercontainer zou wat haar betreft dan mogen vervallen omdat dat makkelijker weg te brengen is. Ze kreeg van een medewerker van de gemeente het antwoord dat ze straks zo weinig restafval zal overhouden dat het een kleine moeite wordt om af en toe even een zakje naar de container toe te brengen. Andere ideeën spraken de aanwezige medewerkers van de gemeente Brielle meer aan, bijvoorbeeld het creëren van extra mogelijkheden om groenafval aan te bieden tijdens spitsmomenten in de tuin, zoals in het voor- en najaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant