Anouk van Zijll en Roy de Bruijn vertellen elk jaar een spannend verhaal voor de jeugd
Anouk van Zijll en Roy de Bruijn vertellen elk jaar een spannend verhaal voor de jeugd Foto: PR

Tiende editie Vertelfestival Brielle op bijzondere locaties

Actueel 478 keer gelezen

Brielle - Zaterdag 5 augustus vindt voor de tiende keer het Vertelfestival plaats in de binnenstad van Brielle. Zoals vorig jaar, zijn de locaties geconcentreerd binnen de driehoek Nobelstraat, Venkelstraat en Catharijnekerk, met als bijzondere locatie de prachtige tuin van de Parochiekerk aan de Venkelstraat. Het openingsverhaal wordt om 11.45 uur op de Markt verteld door burgemeester Gregor Rensen. Vanaf 12.15 uur vertellen een achttal geroutineerde vertellers hun meeslepende, dramatische, geestige en ontroerende verhalen.

Anouk van Zijll en Roy de Bruijn vertellen elk jaar een spannend verhaal voor de jeugd. Dat doen zij op een spectaculaire plaats: de klokkentoren van de Catharijnekerk. "Als basis voor onze verhalen gebruiken wij meestal bestaande sprookjes die wij herschrijven in alledaagse spreektaal", aldus Anouk. "Die plek is echt betoverend. Alleen voor de ouders is het wel een hele klim. Het bijzondere is ook dat we de voorstelling doen in samenwerking met de Klokkenluiders. Na het verhaal nemen de Klokkenluiders de kinderen mee naar de klokken, ze vertellen iets over hun geschiedenis en als klap op de vuurpijl mogen de kinderen zelf de klokken luiden. Dat vinden ze natuurlijk fascinerend".

Anouk en Roy, die elkaar aanvankelijk niet kenden, zijn nu helemaal op elkaar ingespeeld en zijn ook vrienden geworden in het dagelijks leven.

"Ons verhaal hebben we al klaar," zegt Anouk. "Het is een bewerking van een vrij onbekend sprookje van de Gebroeders Grimm: 'Eenoogje, tweeoogje en drieoogje'. Anouk is ook bekend van de spraakmakende Brielse toneelgroep 'Rijp en Groen', een vaste verschijning op Brielle achter de Voordeur en het Eenakterfestival.

In boekhandel 'Hoofdstuk Een vertelt kinderboekenschrijfster Ilene van Mierop haar nieuwste verhaal 'Daar heb je meneer Jansen weer'.

Het festival wordt om 16.30 uur afgesloten met een vertelling van Eric Borrias, de meesterverteller die tot ver buiten onze landsgrenzen bekend is en die vorig jaar door een vakjury is uitgeroepen tot Vertelambassadeur voor Nederland en Vlaanderen. Hij is vooral bekend van zijn prachtige bewerkingen van beroemde kinderboeken en zijn solovoorstelling 'Binnen de Poorten', het verhaal van Jules Schelvis, een van de weinige Nederlanders die nazivernietigingskamp Sobibor overleefden.

Het programma en tijden voor alle locaties kunt u vinden op www.kunstencultuurbrielle.nl en de flyer kunt u ophalen bij de winkels, bibliotheek, museum enz. in Brielle. Het programma wordt zaterdag vanaf 11.30 uur ook rondgedeeld op en in de omgeving van de Markt. De toegang tot alle vertellingen en het avondprogramma is gratis. De verhalen worden drie keer verteld en de locaties liggen niet ver van elkaar, zodat u gemakkelijk alle verhalen kunt horen.

Deze dag wordt georganiseerd door de Stichting Kunst en Cultuur Brielle, in samenwerking met de Gidsengroep en het Klokkenluidersgilde Brielle. Meer informatie; www.kunstencultuurbrielle.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant