Afbeelding

Zwarte zaterdag op Europese wegen

Actueel 189 keer gelezen

Regio - Vakantiegangers die zaterdag door Europa reizen moeten rekenen op topdrukte met veel oponthoud, waarschuwt de ANWB. In het populairste vakantieland onder Nederlanders, Frankrijk is 29 juli de eerste "Zwarte Zaterdag" van deze zomer. De dag dat voor miljoenen Fransen de vakantie begint en veel vakantiegangers weer onderweg naar huis zijn.

Niet alleen in Frankrijk maar ook in Italië, Spanje en Zuid-Duitsland is augustus de vakantiemaand. Miljoenen vakantiegangers vertrekken zaterdag naar hun bestemming. De meeste files verwacht de ANWB tussen 06.00 en 15.00 uur. Reizigers die de grootste drukte willen vermijden kunnen het beste rond het middaguur vertrekken.

De ANWB verwacht in Frankrijk rond 06.00 uur de eerste lange files op de routes naar het zuiden. De route door de Rhônevallei (A7) is het grootste knelpunt, vooral bij Valence en ten zuiden van Lyon. Verkeer onderweg naar het zuidwesten van Frankrijk zal vastlopen bij de tolstations op de A10 Parijs-Orléans-Bordeaux. Ook op de alternatieve routes naar het zuiden over de A39 via Bourg-en-Bresse, door het midden van Frankrijk via Limoges over de A20 of de A71/A75 (Clermont- Ferrand) moeten vakantiegangers rekening houden met veel oponthoud. Vorig jaar stond er in Frankrijk bijna 700 kilometer file.

Ook in Duitsland maken ze zich op voor één van de drukste weekenden van het jaar. Vakantiegangers krijgen te maken met veel wegwerkzaamheden en urenlange vertraging, zowel in noordelijke- als zuidelijke richting. De grootste knelpunten in het noorden zijn de A1 en A7 bij Hamburg. In het zuiden loopt het volgens de ANWB vast rond Karlsruhe en Stuttgart, tussen Frankfurt en Neurenberg en op de A8 München-Salzburg.

Oostenrijk rekent dit weekeinde op een grote stroom vakantiegangers uit Zuid- Duitsland. Vooral de route via de Fernpas,B179, de A10 de Tauernautobahn en A13 Innsbruck-Brenner zijn zaterdag knelpunten. Bij de Karawankentunnel in de A11 met Slovenië bedraagt de wachttijd naar verwachting meer dan een uur. Ook zijn er veel autoliefhebbers onderweg naar Boedapest vanwege de GP van Hongarije op zondag.

In Zwitserland wordt het dit weekeinde in beide richtingen lang wachten voor de Sint Gotthardtunnel. Ook de werkzaamheden tussen Lugano en de Italiaanse grens zorgen voor files.

In Italië zijn de A22 Brennerpas-Verona, A4 Verona-Trieste en A14 Bologna-Rimini zaterdag de grootste knelpunten.

In het zuiden van ons land beginnen vrijdag de bouwvakanties. Tot verkeersproblemen zal dit niet leiden. Wel kunnen er het weekeinde een aantal evenementen voor drukte zorgen: Zomercarnaval in Rotterdam, zaterdag 29 juli; Truckstar Festival op het circuit van Assen, zaterdag 29 en zondag 30 juli en U2 Joshua Tree tour Amsterdam ArenA, zaterdag 29 en zondag 30 juli. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant