Afbeelding
Foto: PR

Bijzondere Balinese Christelijke kunst in De Sjoel

Actueel 481 keer gelezen

Brielle - Onder de titel 'De Bijbel in Balinees gewaad' exposeert de Stichting Zendingserfgoed van 11 t/m 28 augustus 2017 aquarellen, pentekeningen en batiks van de christelijke Balinese kunstenaar Nyoman Darsane in de De Sjoel, Turfkade 16 Brielle. Darsane vertaalt traditionele Balinese kunsten naar de Bijbelse inhoud. Hij is een veelzijdig kunstenaar. Behalve schilder is hij architect, danser en gamelan-speler.

Nyoman Darsane is een internationaal vermaard Balinees kunstenaar, waarvan een aantal werken tijdelijk in Brielle ten toon worden gesteld. Hij groeide op vlakbij het om zijn Balinese schilderkunst bekende kunstenaarsdorp Ubud in een Hindoe gezin en de cultuur van die godsdienst. Nog tijdens zijn studietijd aan de kunstacademie van Semarang ging hij over naar het christendom. Vanaf die tijd vertaalde hij de traditionele Balinese kunsten naar de Bijbelse inhoud.
Darsane is een veelzijdig kunstenaar: architect die kerken in traditionele Balinese stijl ontwerpt, danser die traditionele Balinese dans op Bijbelse thema's toepast, bespeler en componist van gamelan muziek, ontwerper van christelijke wayang poppen en schrijver van wayang spelen, ontwerper van batiks en schilder in vele technieken.

Op de tentoonstelling zijn een aantal aquarellen, pentekeningen en batiks te zien zowel met Bijbelse voorstellingen maar ook van alledaagse taferelen van Bali. In de werken vinden we vaak de dialoog tussen de beide godsdiensten hindoeïsme en christendom terug. Kleurgebruik en stijl zijn onmiskenbaar Balinees maar van een zeer verfijnde techniek.

Opening expositie
De tentoonstelling wordt op vrijdag 11 augustus om 15.00 uur geopend met een korte lezing door Huub Lems, verbonden aan het Zendingserfgoedhuis te Zuidland. Hij zal ingaan op de Balinese schilderkunst in het algemeen en de christelijke kunst in het bijzonder, waarbij met name Nyoman Darsane nader toegelicht wordt. Aansluitend geeft hij een rondleiding.
Belangstellenden zijn van harte welkom.

Expositie De Bijbel in Balinees Gewaad
11-28 augustus 2017
Open voor bezoek: maandag- en vrijdagmiddag; extra geopend tijdens Bruisend Brielle
Turfkade 16, 3231 AT Brielle
De expositie is gratis toegankelijk. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant