Een van de avonden waarop de inwoners zijn geïnformeerd
Een van de avonden waarop de inwoners zijn geïnformeerd Foto: Liesbeth Speelman

Verslag inwonersavonden afvalbeleid Brielle

Actueel 463 keer gelezen

Brielle – meer dan 200 Briellenaren bezochten de avonden die de gemeente organiseerde om het nieuwe afvalbeleid met de inwoners af te stemmen. Het verslag ervan is verleden week door de gemeente gepresenteerd.

Brielle wil zo snel mogelijk haar achterstand inhalen op het gebied van het scheiden van afval, want langzamerhand is iedereen het erover eens: willen we een duurzame wereld, dan kunnen we het ons niet meer veroorloven ons afval zo maar weg te gooien. Van plastic wegwerpverpakkingen kunnen bijvoorbeeld banken, wegenpaaltjes of speeltoestellen worden gemaakt. Gemaaid gras en geknipt groen worden biogas en compost. Papier, glas en metaal worden gezuiverd en opnieuw toegepast. Brielle kiest ervoor het afval al bij de bron, dus bij de gebruiker, te scheiden. De inzet van de Brielse inwoners is daarom hard nodig. Zij moeten namelijk de moeite willen doen hun afval te scheiden.

Start in 2018

Begin 2018 wil men wijk voor wijk starten met de nieuwe manier van inzamelen. Zoals het er nu uitziet, krijgen inwoners drie containers bij hun huis staan: één voor het groen, één voor PMD (plastic, metaal en drinkpakken) en één voor papier. Voor het overige restafval zullen er ondergrondse containers worden geplaatst. Voor het buitengebied en appartementencomplexen komen er andere oplossingen.

Stinkend afval

Een vraag die vaak naar voren kwam, ging over het probleem van de grote hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal. Veertien dagen thuis bewaren is geen prettige optie: de voedingsresten die op het plastic achterblijven gaan stinken en het afval groeit al snel aan tot een grote berg. Je wilt het dus liefst zo snel mogelijk kwijt. De ondergrondse containers zijn echter vaak vol en het afval wordt er dan gewoon naast gelegd. De gemeente antwoordt dat het probleem bekend is en dat er wel degelijk oog voor is. De ondergrondse containers worden inmiddels vaker geleegd. Als er echter in de toekomst wordt gekozen voor een aparte container voor PMD, dan worden de ondergrondse containers voor plastic eigenlijk overbodig. Een andere vraag ging over de afstand tussen de woning en de ondergrondse container voor het restafval. Hoe moet dat bijvoorbeeld wanneer je slecht ter been bent? Met je afvalzak op de rollator er naar toe lopen? Antwoord gemeente: er wordt zoveel mogelijk voor gezorgd dat de containers voor restafval zich op maximaal 150 meter van de woning bevinden en voor seniorenwoningen wordt gestreefd naar een kleinere afstand. Tot slot: wie liever geen drie containers op zijn straatje wil, en bijvoorbeeld de papiercontainer weg zou willen laten, heeft pech. De gemeente is daar geen voorstander van.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant