Meester Jean Crapts heeft afscheid genomen van 'zijn' school (Foto: Jos Uijtdehaage
Meester Jean Crapts heeft afscheid genomen van 'zijn' school (Foto: Jos Uijtdehaage Foto: Jos Uijtdehaage

Afscheid van meester Jean Crapts

Actueel 1.938 keer gelezen

Brielle -Na 43 jaar les gegeven te hebben op de Sint Leonardusschool heeft meester Jean Crapts afscheid genomen van 'zijn' school. Ruim 1000 leerlingen heeft hij les mogen geven. Dat deed hij met veel passie en plezier! Veel van zijn oud-leerlingen zullen zijn (geschiedenis)lessen nog levendig herinneren.

In 1974 verhuisde Jean Crapts vanuit Limburg naar Brielle omdat hij een baan kon krijgen op de Sint Leonardusschool. De Leonardusschool was toen nog een kleine school met 5 groepen en zo'n 120 leerlingen. De school werd destijds geleid door Leo Mackenbach. Jean trouwde nog wel in Limburg met zijn Alice. Het team is toen nog naar Limburg afgereisd om de huwelijksplechtigheid bij te wonen. Meester Jean begon in klas drie, tegenwoordig groep 5. Collega Ben Casparie volgde Leo Mackenbach later op als schooldirecteur. In de jaren '90 heeft Jean Crapts naast Ben de functie van adjunct directeur bekleed. In die jaren groeide de school uit tot een grote school met 16 groepen en ruim 400 leerlingen. Maar nooit ging dit ten koste van de warme sfeer en de betrokkenheid.

Jean Crapts was behalve bij zijn leerlingen ook zeer geliefd bij zijn collega's. Twee van zijn collega's zijn zelfs oud-leerlingen! Zijn passie voor onderwijs is op hen overgeslagen. Jean was altijd bereid tot collegiale ondersteuning, maar had ook persoonlijke interesse voor een ieder. Jean werd omringd door vele vrouwelijke collega's, maar deed niet voor hen onder als het ging om een praatje pot. Het eind van een werkdag sloot hij vaak af met zijn uitspraak: "Het was weer een dag van 1000 dingen."

Met de vele veranderingen die zich in de loop der jaren ontwikkelden in het onderwijs bleef meester Jean zich constant vernieuwen. Adaptief onderwijs sprak hem erg aan. Dat Jean altijd erg begaan was bij zijn leerlingen was voor iedereen altijd duidelijk. Steeds regelmatiger kreeg hij kinderen van oud-leerlingen in de klas. Zij hadden goede herinneringen aan hun basisschooltijd op de Leonardusschool en kwamen terug met hun eigen kinderen. Ook op de laatste dag van zijn carrière dacht meester Jean nog aan de leerlingen en trakteerde hen op een leuke traktatie!

Om Jean Crapts te bedanken voor zijn inzet, collegialiteit, warmte, humor en nog veel meer organiseerde het team van de Sint Leonardus vrijdag een mooi afscheid voor hem. Samen met zijn vrouw, zonen, schoondochters, kleinkinderen en vrienden genoot hij van een lunch. Daarna werd hij verrast met filmpjes, foto's van vroeger, speeches, liedjes en een klein beetje cabaret. Ook was er een bruisend optreden van de 'Losbandigen'. Jean Crapts sloot de dag tijdens de borrel af met een prachtige toespraak met een lach en een traan. Het team van de Sint Leonardus en de leerlingen zullen meester Jean erg gaan missen, maar gunnen hem uiteraard een fijn pensioen!

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant