De schade was enorm... (Foto: Streekarchief Voorne Putten)
De schade was enorm... (Foto: Streekarchief Voorne Putten) Streekarchief Voorne Putten

Wie weet meer over bombardement Brielle?

Algemeen 425 keer gelezen

Brielle - Op 4 maart 1943 wordt Brielle opgeschrikt door een bommenregen. Er wordt een streep van verwoesting getrokken door de inslag van de 5 bommen. Rakelings gaan ze langs de Catharijnekerk.

Bij sommige huizen zijn slechts de ramen gesprongen door de enorme klap, maar er zijn er ook huizen die geheel zijn verwoest. 31 gebouwen worden compleet verwoest en maar liefst 187 gebouwen lopen enorme schade op.

Meeste impact

De meeste impact hebben de inslagen bij de meisjesschool en de ambachtsschool in de Langestraat en de naast gelegen huizen. 14 leerlingen tussen de 13 en 15 jaar en 8 volwassenen vinden de dood. Ook raken er 9 mensen zwaargewond.

De slachtoffers komen van heel het eiland. Uit onder andere Hellevoetsluis/Nieuwenhoorn kwamen 8 mensen om, 2 uit Rockanje, 2 uit Oostvoorne, 1 uit Brielle en 1 uit Zwartewaal. De verslagenheid was enorm onder de leerlingen en binnen de gezinnen. Iedereen kende wel 1 of meerdere slachtoffers.

Onbeschreven alinea

Tot nu is deze tragedie op een enkele alinea onbeschreven gebleven in de boeken over de historie van Brielle. Vaak is de informatie niet volledig en worden er aannames gedaan over het aantal slachtoffers of de oorzaak van het bombardement. Was het een noodafworp, een technische fout, of was de bemanning van het vliegtuig wellicht getroffen?

Ook de 9 koppige bemanning van het Amerikaanse vliegtuig komt om het leven wanneer het vliegtuig bij Hoek van Holland in zee stort.

Puzzelen

Samen met het Streekarchief wordt er door een groepje mensen nu gepuzzeld om alle informatie die verspreid ligt over verschillende archieven tot één geheel te krijgen. De documenten die zij vinden zijn bijna allemaal zeer feitelijk. Gelukkig is er op verschillende plaatsen steeds weer nieuwe informatie te vinden.De persoonlijke verhalen hopen zij echter van u te horen. Wat weet u nog?

Heeft u familie die het bombardement zelf bewust heeft meegemaakt of heeft u er als kind over gehoord van uw ouders? Deze verhalen zijn van grote waarde voor de herinnering van deze tragedie.

Zijn er nog foto’s, dagboeken over het bombardement? Alle informatie is welkom.

Uiteraard hopen zij u later te kunnen berichten over de gevonden informatie!

U kunt contact met hen opnemen via het mailadres bommenopbrielle@gmail.com of bellen met Jaap Roskam, 06-52064104

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant