Afbeelding

Problemen aardwarmte lijken overwonnen

Actueel 114 keer gelezen

Brielle - De retourleiding van de aardwarmte-installatie, functioneerde een tijdlang niet. De PvdA maakt zich zorgen over de gevolgen die dat had voor het milieu en stelde er vragen over in de raad.

Al meteen bij de ingebruikneming begin dit jaar ging het mis. De retourleiding van de aardwarmte-installatie waardoor het opgepompte water - nadat het zijn warmte heeft afgegeven - weer 2200 meter de grond wordt ingepompt - bleek niet te werken. Als tijdelijke oplossing werd ervoor gekozen het water in een bassin op te vangen. Die 'tijdelijke' oplossing duurde helaas langer dan gehoopt en tijdens de hevige regenval in juni dreigde het bassin over te lopen, waardoor zout en metaaldeeltjes bevattend water in de grond terecht zou komen. De gemeente Brielle faciliteerde de tuinders door als noodoplossing in te stemmen met de aanleg van twee extra opvangbassins. Inmiddels heeft Rijkswaterstaat vergunning verleend voor het lozen van het water uit deze bassins in het Hartelkanaal, onder de voorwaarde dat de metaaldeeltjes eruit worden gefilterd. De niet-functionerende retourleiding was een enorme tegenslag voor de acht tuinders.

Kritische vragen PvdA

Het probleem met de retourleiding lijkt inmiddels opgelost. De Brielse PvdA fractievoorzitter Yvonne de Groot maakt zich echter zorgen over de gevolgen die dit voor het milieu heeft gehad, zoals zout en verontreinigingen in de bodem en extra stikstof in de lucht. Ze vond het onvoorstelbaar dat de raad niet meteen over de problemen was ingelicht en dat bewoners die informatie en uitleg wilden, werden verwezen naar de relatiemanager van het bedrijf in plaats van naar de DCMR. Ze stelde er kritische vragen over in de raadsvergadering van 13 september.

Tuinders: "Wij werken zorgvuldig en duurzaam"

Wim Dingemans, omgevingsmanager en medebeheerder van het aardwarmteproject reageerde op de kritische vragen van de PvdA in de vergadering van de commissie grondgebied. Hij gaf aan dat de deelnemende tuinders in negatieve zin zeer verbaasd en ontstemd zijn over de aannames van mevrouw De Groot, die volgens hem onvoldoende door haar zijn geverifieerd. Met het gebruik van de aardwarmte-installatie wordt enorm veel aardgas bespaard, zelfs meer dan alle huishoudens in Brielle bij elkaar verbruiken. Men werkt met professionele organisaties, zoals operator Hydreco Geomec en er is intensieve afstemming met het bevoegde gezag, zoals de DCMR, WSHD en de gemeente. Alles wordt er aan gedaan om veilig en duurzaam te werken en de omwonenden zo goed mogelijk op de hoogte te houden. VVD en CDA ondersteunden nadrukkelijk zijn zienswijze.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant