Afbeelding

Informatieavond Shell: communicatie bij incidenten moet beter

Actueel 149 keer gelezen

Pernis - Ruim 200 omwonenden van Shell Pernis hebben zich woensdagavond laten informeren over de stand van zaken met betrekking tot de herstart van het complex, maar ook kritiek geuit op de communicatie. Die moet beter om onrust te voorkomen. Toch waren de bewoners na afloop van de bijeenkomst wel tevreden. Veel vragen waren beantwoord en de vragen die tijdens het plenaire deel niet aan bod waren gekomen, kwamen veelal aan bod tijdens het informele moment. General-manager Jos van Winsen gaf bij aanvang al aan dat hij pas naar huis ging als alle vragen beantwoord waren.

Waarom verstuur je wel een NL-alert als Feyenoord gehuldigd wordt en het te druk wordt in het centrum van Rotterdam, maar doe je dat niet om aan te geven dat je het incident onder controle hebt? Zo maar een van de vragen die gesteld werd, en waar over nagedacht gaat worden, want inmiddels is bij de Veiligheidsregio wel duidelijk geworden dat de onrust groot was. Bij de brand, maar evenmin bij de lekkage werd er nagedacht over het versturen van een NL-Alert.

De Veiligheidsregio constateerde geen afwijkingen tijdens de metingen en medewerkers die met een open raam rondreden in de omgeving roken evenmin iets en om die reden is er geen NL-alert verstuurd. In het eerste uur na de lekkage waren er ook maar vier klachten ontvangen bij de DCMR. Was er wel iets geconstateerd dan was er niet alleen een bericht verstuurd maar had ook de sirene geklonken. Inwoners willen echter op de hoogte gehouden worden en zoeken naar informatie. Niet alleen via de websites en twitteraccounts van Rijnmond Veilig en DCMR, Ze willen een NL-alert zodat ze weten of ze kunnen gaan slapen of klaar moeten staan om te vertrekken. Een van de aanwezigen stelde voor om een app in het leven te roepen waarmee alle bedrijven in het Botlek gebied aan kunnen geven welke activiteiten er verricht worden die overlast kunnen bezorgen. Heel simpel en heel toegankelijk.

Terwijl er nog allerlei onderzoeken gedaan worden en de Shell huiswerk heeft gekregen van de DCMR, gaan de voorbereidingen voor de opstart gestaag door. De eerste fabriek staat al in de startblokken om weer te kunnen gaan draaien. 'We zijn ons er enorm van bewust dat het de mooiste start moet zijn die we ooit gehad hebben', aldus Van Winsen. Helaas gaat het opstarten wel gepaard met overlast voor de omwonenden.

De eerste overlast wordt donderdagavond al verwacht. Dan verwacht Shell te beginnen met het opstarten van de eerste fabriek op het ABC-terrein, het gebied tussen het kantoorpand en de Botlekbrug. Gecontroleerd worden de overige fabrieken opgestart, waarbij de DCMR over de schouder meekijkt. Het opstarten gaat gepaard met fakkelen, maar omdat er weer de beschikking is over stoom, zullen het geen roetvlammen zijn zoals 29 juli het geval was. Na de kortsluiting in het schakelstation, door Van Winsen een beetje oneerbiedig een uit de kluiten gewassen schakelkast, waardoor de elektriciteit uitviel en er afgefakkeld moest worden om het overtollige gas van de uitgevallen bedrijven af te voeren, liet ook een turbine in de stoomgenerator het afweten. Hierdoor waren er niet alleen grote vlammen te zien, maar kwam er ook veel roet mee. De verwachting is dat de fakkels die de komende dagen te zien zijn, van een bescheidener formaat zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant