Er is angst dat potentiële kopers als het Zweedse EQT of Deense Dong Energy duurzaamheid niet zo hoog in het vaandel hebben als Eneco
Er is angst dat potentiële kopers als het Zweedse EQT of Deense Dong Energy duurzaamheid niet zo hoog in het vaandel hebben als Eneco Foto: Liesbeth Speelman

SP kan verkoop Eneco-aandelen niet tegenhouden

Actueel 326 keer gelezen

Brielle – Een poging van de SP om te zorgen dat de beslissing, die is genomen in de Brielse raad van 26 september om de Brielse aandelen Eneco te verkopen, wordt teruggedraaid, is niet gelukt.

Tijdens de begrotingsvergadering diende de SP daarvoor een motie in. Hun motivatie: in Rotterdam zou er een (geheim) rapport circuleren met redenen waarom het van de hand doen van de aandelen misschien geen goed idee is. Bovendien zal de verkoopopbrengst lager zijn, nu bekend is dat meer dan 25% van de aandelen toch in handen van gemeenten blijft (o.a. Den Haag en Amstelveen willen hun aandelen behouden). Eneco is daarmee een minder aantrekkelijk object voor potentiële kopers geworden. Deze krijgen namelijk geen meerderheidsbelang van 75% in het bedrijf en zullen bij bepaalde beslissingen de toestemming van de andere aandeelhouders nodig hebben.

In tegenstelling tot Den Haag en Amstelveen, verkoopt Rotterdam wel zijn aandelen: door de afsplitsing van Stedin is het risicoprofiel van Eneco gewijzigd, en "de risico's die een publieke aandeelhouder loopt, moeten in een redelijke verhouding staan tot het daarmee te dienen publieke belang", zo schrijft het Rotterdamse college in een brief aan zijn raad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant