De teams van De Batavieren en De Boekaniers verzorgden een goed bekeken hockeydemonstratiewedstrijd bij Forcial in Rockanje. * Foto: Wil van Balen.
De teams van De Batavieren en De Boekaniers verzorgden een goed bekeken hockeydemonstratiewedstrijd bij Forcial in Rockanje. * Foto: Wil van Balen. Foto: Wil van Balen

Seizoensafsluiting bij Forcial, jubileumloterij bij De Duck

Rockanje/Brielle - Bij hockeyvereniging Forical werd afgelopen zondag het seizoen afgesloten met een demonstratiewedstrijd tussen De Batavieren en De Boekaniers. Bij zwemvereniging De Duck uit Brielle stonden de clubkampioenschappen in het teken van het 40-jarig bestaan.

Familieweekeinde
Afgelopen zaterdag en zondag stond het complex van hockeyclub Forcial aan de Tweede slag in Rockanje in het teken van het familieweekeinde van 'De Batavieren'. De Batavieren is een hockeygezelschap van ex-internationals dat al in 1937 werd opgericht. Behalve (voormalige) tophockeyers maken ook hockeyers die op andere wijze bijzondere verdiensten hebben voor de hockeysport deel uit van het anno 2017 zo'n 350 leden tellende ledenbestand.

Hockeyband
Naast het in stand houden en verstevigen van de onderlinge hockeyband, vaak ontstaan tijdens de actieve carrière van elke Batavier, legt De Batavieren zich toe op het delen van ervaringen met de Nederlandse en internationale hockeywereld. Dit gebeurt onder meer door het spelen van bijzondere wedstrijden en toernooien met op maat gesneden selecties van spelers, maar ook door presentaties bij hockeyclubs in het land of door het geven van een visie op belangrijke ontwikkelingen in de hockeysport. Omdat De Batavieren in het verleden al vaker bij Forcial aan de Tweede Slag te gast waren, zijn het unieke duincomplex en de fraaie omgeving bekend bij de voormalige tophockeyers. Rockanje is dan ook een gewilde locatie voor De Batavieren om er hun jaarlijkse traditionele familieweekend door te brengen.

Wedstrijd
Als tegenprestatie voor het verblijf aan de Tweede Slag verzorgden de hockeyers van De Batavieren een demonstratiewedstrijd tegen De Boekaniers, een soortgelijk gezelschap. De Boekaniers is een club van zo'n driehonderd leden, van wie de meesten op nationaal niveau hebben gespeeld. De club wordt overal in het land gevraagd om feesten van hockeyclubs op te luisteren of om officiële openingen van nieuwe complexen of kunstgrasvelden te begeleiden. Dat De Boekaniers De Batavieren qua speelkracht niet zoveel ontlopen bleek uit de doelpuntrijke, gelijkopgaande krachtmeting, die door De Batavieren met 12-10 werd gewonnen. Voorafgaand aan de demonstratiewedstrijd verzorgden de gebroeders Bovelander voor de jeugd van Forcial een leerzame clinic. Op 7 juli 2018 keren De Batavieren terug bij Forcial, om aan de Tweede Slag het 80-jarig bestaan te vieren. Dat belooft een jubileum te worden met clinics, wedstrijden en nog veel meer.

De Duck
Bij de Brielse zwemvereniging 'De Duck' werden eind juni de clubkampioenschappen gehouden waaraan bijna alle zwemmers van de vereniging deelnamen. De Duck viert dit jaar het 40 jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan was er tijdens de clubkampioenschappen een jubileumloterij. De jongste zwemmer was zeven jaar en de oudste 63 jaar jong. Er werd begonnen met een estafette waar zowel de kleinste als de snelste zwemmers van de vereniging aan mee deden. Hierna werden alle slagen individueel in 50 meters gezwommen.

Finale
Naar aanleiding van de gezwommen tijden werd er een finale gezwommen in drie leeftijdscategorieën met vijf zwemmers. Zij moesten de 100 meter wisselslag zwemmen: een baan vlinderslag, een baan rugslag, een baan schoolslag en een baan borstcrawl aaneengesloten. Voor de nummers 1, 2 en 3 was er een medaille.

Estafette
Als slot nogmaals een estafette. De bij elkaar opgetelde tijden van de twee estafettes gaven de winnende ploeg aan. De leden van de ploeg kregen allemaal een lootje voor de jubileum loterij die als afsluiting van de clubkampioenschappen werd gehouden. Deze loterij was gesponsord door tal van ondernemers. Daarnaast was er een speciale prijs: een door Olympisch zwemkampioen Ferry Weertman gesigneerd shirt, dat door Jasper werd gewonnen!