De Dutch Swing College Band met Wouter Hamel (Foto: Bas Meijer)
De Dutch Swing College Band met Wouter Hamel (Foto: Bas Meijer) Foto: Bas Meijer

Wouter Hamel en Dutch Swing Collage Band naar Brielle

Actueel 682 keer gelezen

Brielle - Op zaterdag 21 september speelt de Dutch Swing Collage Band met Wouter Hamel als solist in het avondprogramma van het Jumbo Big Band Festival in Brielle.

De grote man achter het Big Band Festival is Rob Catlender. Rob is sinds 2009 betrokken bij Stichting Kunst en Cultuur de organisatie die het Festival organiseert. Big bands is zijn specialisatie. "Ik ben bijna mijn hele leven al dirigent van een big band geweest. Dat betekent dat ik alle big bands van Nederland en België ken." Het is niet alleen zijn werk maar ook zijn passie. Via zijn webwinkel verkoopt Rob over de hele wereld muziek aan big bands. Het Jumbo Big Band Festival bestaat uit een middagprogramma met een concours waarin elk jaar vier big bands strijden om de inmiddels beroemde Jerry van Rooijen Prijs en een avondprogramma met een bekende big band en een solist. "Meestal kiezen we voor moderne of Latin jazz, maar deze keer wilden we een echte dixielandband. Die muziek komt vaak te weinig aan bod, terwijl je toch veel mensen een plezier doet met deze traditionelere jazz. Dixieland muziek is aan het begin van de 20e eeuw ontstaan in New Orleans. Het waren de Afro-Amerikanen die de jazz introduceerden, maar de eerste jazzplaat werd opgenomen door een blank jazzorkest en daarom wordt dixieland vaak geassocieerd met orkesten waarin blanke muzikanten spelen.

De dixieland band bij uitstek is natuurlijk de Dutch Swing College Band. Rob kent de drummer van de band, Anton Burger, persoonlijk en via hem heeft hij de band kunnen contracteren. De Dutch Swing College Band hoeft eigenlijk nauwelijks een introductie, bij liefhebbers is deze band heel bekend. Tijdens de Duitse bezetting was jazzmuziek verboden, maar op meteen na de bevrijding, op 5 mei 1945, werd de band opgericht. In de naoorlogse jaren speelde de DSCband een belangrijke rol voor jongeren en bracht velen van hen in de ban van deze Noord-Amerikaanse muziekvorm. De band groeide wereldwijd uit tot een toonaangevend orkest op het gebied van traditionele jazz van een constante hoge kwaliteit.

Op het moment heeft de band een programma met de bekende popgeoriënteerde jazzzanger, Wouter Hamel. Met zijn bijzondere stemgeluid is hij een prachtige aanvulling van hun sound. Hij geeft de klassieke jazz een verfrissende energieke touch, die ook jongeren zal aanspreken. Hamel brak tien jaar geleden door met zijn succesalbums 'Hamel' en 'Nobody's Tune'. Hij geniet tegenwoordig niet alleen in Nederland grote bekendheid, maar is inmiddels een waar popidool geworden in Korea en Japan waar hij zonder bodyguards niet de straat op kan. Zijn laatste album, Boystown, is dit voorjaar uitgekomen.

Op 21 september om 20.30 uur kunt u op de Markt in Brielle genieten van deze bijzondere combinatie.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Brielle en omgeving op www.brielsnieuwsland.nl

Wouter Hamel
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant