Afbeelding
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT

Elk nadeel heb z'n voordeel

Actueel 302 keer gelezen

Ik ben geboren en getogen op het eiland Rozenburg. De Rozenburgers van mijn generatie (en de ouderen in nog heviger mate) hebben meegemaakt hoe het eiland verdween, veel inwoners verhuisden naar elders en nieuwe inwoners zich er vestigden.

Die gedeelde ervaring aan landjepik en 'omvolking' heeft de oud-Rozenburgers een gemeenschappelijk verleden gegeven dat hen verbindt ook al hebben zij elkaar voordien nooit gezien. Dit verklaart misschien het bestaan van een historische vereniging met 500 leden in een dorp waar weinig historisch te vinden is. "Elk nadeel heb z'n voordeel" zeggen we dan in navolging van een voetballegende.

Lang geleden was er onmin tussen de bewoners van het Maarland en de gemeente Brielle over plannen rond de passantenhaven en terrassen. De bewoners vreesden overlast en verenigden zich in een bewonersvereniging. Het was bedoeld als middel om het protest te kunnen bundelen en leek geen lang leven beschoren. Maar afgelopen zaterdag werd het 25-jarig bestaan feestelijk gevierd met een buffet en muziek in aanwezigheid van de burgemeester. De oude onenigheid werd uiteraard gememoreerd, maar duidelijk werd dat de 'gezamenlijke vijand' iets moois tot stand had gebracht: de bewoners hadden iets gemeenschappelijks.

Onder de vlag van de vereniging worden avonden en activiteiten georganiseerd. Bij de viering werd een boek gepresenteerd, geschreven door Marianne Stolk en Marcel Bakker. Niet één over de 'protestbeweging', maar over het Maarland die de bewoners nog meer dan voorheen zijn gaan waarderen en zijn gaan zien als uniek. Aan de hand van verhalen van Frans Zoetemeijer en nader onderzoek in het Streekarchief ontstond "Een wandeling over het Maarland van 1900 tot 2019". Van harte aanbevolen.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant