De Haringvlietsluizen worden ook wel ‘de Kraan van Europa’ genoemd
De Haringvlietsluizen worden ook wel ‘de Kraan van Europa’ genoemd Foto: Tineke Dijkstra

Bekijk de Haringvlietsluizen op 14 september

Actueel 255 keer gelezen

Met moderne, maar ook monumentale objecten zoals vuurtorens en sluizen werken we elke dag aan vlot en veilig (scheepvaart)verkeer en een goede waterhuishouding. Op 14 september 2019 kun je 11 van deze monumenten bewonderen tijdens Open Monumentendag 2019.

Dat geldt ook voor de Haringvlietsluizen. Tussen 10:00 uur en 17:00 uur worden er rondleidingen gegeven in de 'Kraan van Europa' en kunnen bezoekers de Haringvlietsluizen van binnen en buiten bekijken. De Haringvlietsluizen zijn tussen 1958 en 1970 gebouwd en op 24 november 1971 geopend door Koningin Juliana. Eind 2017 zijn de Haringvlietsluizen, door De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als rijksmonument. Hierop heeft toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker het bijbehorende schildje voor rijksmonumenten overgedragen aan Rijkswaterstaat.

Rondleiding
Niet alleen de buitenkant van de Haringvlietsluizen met 17 openingen en 34 schuiven maakt deel uit van de monumentenstatus, maar ook de binnenzijde met de machinekamers en alle bewegingswerken. Deze elementen krijgen dus ruimschoots aandacht tijdens de rondleiding die geïnteresseerden op de Open Monumentendag kunnen volgen. Ontvangst van de bijna twee uur durende rondleiding is in de voormalige schakelwacht. Daar zullen oude installatieonderdelen (een oorspronkelijk bedienpaneel en voormalige hoogspanningsinstallatie) als in een museum worden tentoongesteld. Wat volgt is een kijkje in een van de machinekamers, om daarna in de atoombunker van uit de Koude Oorlog te kijken. Tot slot schetst iemand van streekarchief Voorne Putten een mooi beeld over toerisme tijdens de bouw (1958-1970). Zo krijg je een indruk van de toenmalige tijdsgeest. Gedurende de rondleiding is er een puzzel die de jonge deelnemers kunnen proberen op te lossen.

Functie van de Haringvlietsluizen
De Haringvlietsluizen maken deel uit van de Deltawerken en regelen sinds 1970 het waterpeil van de Haringvliet. Samen met de IJsselkering, de Volkeraksluizen, de Hartelkering en de Maeslantkering beschermen de Haringvlietsluizen de inwoners van regio Zuid-Holland en Zeeland tegen hoogwater en zo dragen ze bij aan de waterveiligheid.

Meer informatie Open Monumentendag 2019
Nieuwsgierig geworden? Alle informatie en openingstijden van de monumenten en activiteiten vind je op de pagina Open Monumentendag 2019: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/2017/08/rondleidingen-haringvlietsluizen-op-open-monumentendag.aspx .

Bezoekadres Haringvlietsluizen:
Haringvlietplein 2, 3251 LD Stellendam

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant