[DAGBOEKNOTIES] Straatbeeld 4 | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
DAGBOEKNOTIES

Straatbeeld 4

  •   21 keer gelezen   Actueel

Nog maar eens terug naar ons straatbeeld. Hoe gaan we zorgen dat dit er zo feestelijk mogelijk uitziet in het grote feestjaar van Brielle in 2022? Opgeruimde straten, frisgeverfde gevels en gezellige voortuintjes zijn natuurlijk niet genoeg voor de echte 'waauw-factor'. Er moet iets extra's komen. Iets dat eruit knalt. En als echte Hollanders vinden we dat dit liefst niet te veel mag kosten. Dus de eerste eis is: veel voor weinig. Een maximaal effect voor weinig geld.

Verder zou het mooi zijn als we het niet aan de gemeente overlaten, maar zelf actie nemen. En dan niet ieder voor zich, maar gezamenlijk. Iets dat al van te voren saamhorigheid, verbinding, gezelligheid geeft. Iets waar iedereen aan mee kan doen. Jong en oud, arm en rijk, man en vrouw. Het is makkelijk gezegd, maar wat dan en hoe dan? Heeft u al ideeën? Ik wel!

Nu kan ik gaan zeggen dat ik er diep over heb nagedacht en dat het idee na lang peinzen en piekeren bij me opkwam. Maar eerlijk gezegd ging het niet zo. Ik zag het ineens. Ergens anders. En een oud spreekwoord zegt al: beter goed gekopieerd, dan slecht zelf bedacht. Het is wel zo dat het basisidee moet worden aangepast aan het karakter van het Brielse feest. Dus de uitwerking is zeker origineel, dat dan weer wel.

Waar het om gaat? Wildbreien! Nooit van gehoord? Wildbreien is een vorm van tijdelijke 'street art' waarbij personen lapjes aan elkaar breien of haken en die vervolgens door de stad verspreiden. Het idee is om publieke objecten te versieren met de kleurrijke breiwerken. Deze brei-objecten kunnen bomen, lantaarnpalen, vuilnisbakken, kunstwerken of ander straatmeubilair opfleuren. Het inpakken van een voorwerp wordt 'bombing' genoemd. Omdat kunstenaars vaak een spoor van breiwerken door de stad achterlaten wordt het ook wel 'graffiti knitting' (graffitibreien) genoemd. Het voordeel van deze moderne vorm van graffiti is dat het eenvoudig te verwijderen is en daardoor tijdelijk van aard is. Van vandalisme is dus geen sprake.

Wildbreien is ontstaan in 2005 in Houston in de Amerikaanse staat Texas. Daarna heeft wildbreien zich verder verspreid over de wereld en is het onder andere gezien in Parijs, Londen, Berlijn, Melbourne, Nederland en België. Hoe leuk zou het zijn als Brielle in 2022 volledig opgefleurd zou zijn met kleurige breisels? Geen willekeurige maaksels uiteraard, maar passend bij het feest: alles in rood, wit, blauw en oranje. Ik zie het al helemaal voor me.

Het leukste is dat iedereen mee kan doen. Schoolklassen, sportverenigingen, bewoners van woonzorgcentra en -boerderijen, culturele instellingen, kunstenaars, straatverenigingen, noem maar op. Je kunt er aan werken waar je maar wil. Thuis in verloren uurtjes, of juist samen in de kantine van de sportclub, in sport- en cultuurhuis Dukdalf-Bres, op school, in het Catharina Gasthuis of in de Plantage.

Het enige wat hiervoor nodig is: een projectcoördinator, enthousiasme van de Briellenaren en heel veel restjes wol. Plus een bescheiden budget om een eventueel tekort aan bolletjes wol en breipennen aan te vullen. Goed idee of niet?


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>