Brielle ontvangt certificaat Dementievriendelijke gemeente | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
Foto: Martin van Gurp

Brielle ontvangt certificaat Dementievriendelijke gemeente

  •   149 keer gelezen   Actueel

Oostvoorne - Zaterdagmorgen, op Wereld Alzheimer Dag, ontving de gemeente Brielle de erkenning 'Dementie vriendelijk'. Ook de gemeenten Westvoorne, Hellevoetsluis en Nissewaard en de welzijnsorganisaties van Alzheimer Nederland ontvangen deze erkenning.

Drie jaar geleden ondertekenden de gemeenten op Voorne-Putten, de welzijnsorganisaties en Ketenzorg Dementie de samenwerkingsovereenkomst 'Dementievriendelijk Voorne-Putten'. Hiermee bundelden zij hun krachten om van Voorne-Putten een dementievriendelijk eiland te maken. De certificaten zijn uitgereikt tijdens een wandeling in ieder van de vier gemeenten op 20 en 21 september.

Uitreiking certificaat in Brielle

Namens de gemeente Brielle nam wethouder Bert van Ravenhorst het certificaat Dementievriendelijke gemeente in ontvangst uit handen van Sjaak Kweekel, voorzitter van Alzheimer Nederland. Dit gebeurde bij de Brielsche Aap. 

Resultaat samenwerking

Het doel van de samenwerking van de vier gemeenten is er gezamenlijk voor te zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving. In de afgelopen drie jaar is veel gerealiseerd. Er zijn laagdrempelige activiteiten georganiseerd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, zoals ontmoetingen (huiskamer), culturele activiteiten en wandelingen. Ook zijn de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning en respijtzorg uitgebreid.

Verder zijn er activiteiten georganiseerd om dementie meer bekendheid te geven. Bijvoorbeeld in de vorm van trainingen voor medewerkers van gemeenten en organisaties om dementie te kunnen herkennen en er beter mee om te kunnen gaan. Regelmatig zijn er artikelen in huis-aan-huis bladen geplaatst en zijn een website en voorlichtingsmateriaal ontwikkeld om meer bekendheid te geven aan dementie.

Aandacht blijft nodig

De samenwerkingsovereenkomst loopt nog tot en met volgend jaar, want er is nog genoeg te doen. Het doel is nog meer mensen te trainen in het omgaan met dementie. Denk bijvoorbeeld aan winkeliers en mensen die werkzaam zijn in de horeca. Daarnaast is het doel om voor mensen met beginnende dementie nog meer mogelijkheden te realiseren om te sporten en buiten actief te zijn.

Aandacht voor dementie blijft nodig en zal na 2020 ingebed moeten zijn in het reguliere beleid van gemeenten en organisaties. Het aantal mensen met dementie blijft toenemen. Volgend jaar zullen er op heel Voorne-Putten naar verwachting ongeveer 2.500 mensen aan deze ziekte lijden. In vijf jaar tijd zal dit aantal met meer dan 20% stijgen, tot ruim 3.100 mensen.

De samenwerkingspartners in Dementie Vriendelijk Voorne-Putten zijn Alzheimer Nederland, de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne, de welzijnsorganisaties SBO, SWO, Welzijn Ouderen, Stichting MEE en Ketenzorg Dementie (de zorgpartners). Ook de gemeente Goeree-Overflakkee hoort tot de samenwerkingspartners.

Foto: Martin van Gurp


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>