Afbeelding

75 jaar Vrijheid vieren op de fiets

Actueel 385 keer gelezen

Op vrijdag 20 september verraste burgemeester Geert van Rumund in het stadhuis van Wageningen onze plaatsgenoten uit Brielle, Dirk en Antoinette Doornbos, met een oorkonde en erespeldje voor het volbrengen van de prestatie om ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding op eigen kracht de lange weg van Normandië naar Nederland te fietsen, de weg die ooit door geallieerde strijdkrachten in '44-45 werd afgelegd.

Op 20 augustus vertrok de groep van 15 'Europafietsers' naar Utah Beach, om daar de 30 daagse fietstocht te beginnen, terwijl op 14 september nog een twintigtal anderen in Bastogne aansloten om hen de laatste 6 dagen te vergezellen. Chef d'equipe Roeland Janssen vertelt: "De rode draad ( of eigenlijk de ketting) was de "Voie de la Liberté", een met anderhalve meter hoge zuilen gemarkeerde route van Ste.Mere Eglise in Normandië naar Bastogne in de Belgische Ardennen, een 1347 kilometer lang lint als monument voor de bevrijding." Na Bastogne voerde de route naar de "Stad der Bevrijding" Wageningen langs de Slag bij Aken,- bij Susteren/Echt ,-bij Overloon en Gennep (operatie Veritable). Namens de stad Wageningen werden bij lokale ontmoetingen onderweg in 26 steden een pakket 'FreedomFlame Tulips' aangeboden, die zowel bij planten als bloeien voor extra aandacht zal zorgen. Deze speciaal ontwikkelde tulp werd vorig jaar in Wageningen gedoopt. Dirk: "we zijn dit project ingestapt als vakantiereisje om de vrijheid te vieren, maar allengs bleek de factor "inspanningen" ook goed in het concept te zijn opgenomen". Antoinette vult aan: "rustdagen werden ingevuld met het verplaatsen van de volgauto en boodschappen doen, maar al met al een unieke ervaring!"

Met de fietsroutegids van Europafietsers "Spoor van de Vrijheid" werd in dit project onder de naam Velopalise, dat staat voor Paix, Liberté en sécurité (vrede, vrijheid, veiligheid) een traject van 1800 kilometer met de fiets afgelegd in een vergelijkbaar tempo van toen. Door op eigen kracht die afstand te overbruggen werden de nodige inspanningen ervaren, zo af en toe moest er ook gelopen worden, maar het gevoel op deze wijze de vrijheid te vieren overheerste. Door onderweg de vredesboodschap namens Wageningen uit te dragen en deze te versterken met de tulpenbollen, ontstonden mooie contacten, waarbij in enkele steden ook lokale deelnemers aansloten om een deel van de route mee te fietsen. Hoewel de route een militair karakter heeft, immers de weg van de legers werd gevolgd, werd juist bij de lokale ontmoetingen aandacht gevraagd voor burgerslachtoffers, een vaak vergeten groep, die geen eigen organisatie kent, maar gespreid in min of meer kleinere gebeurtenissen, wellicht de grootste groep slachtoffers van oorlogsgeweld vormt.

Meer informatie en een dagelijks verslag is te vinden op www.velopalise.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant