OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

Laissez l'histoire sur place!

Actueel 167 keer gelezen

Kent u het begrip 'bodemarchief'? Daarmee worden alle sporen van menselijke bewoning bedoeld die in de bodem zijn achtergebleven. Archeologen zijn getraind om deze sporen te lezen. Wanneer ergens wordt gebouwd wordt het bodemarchief ter plaatse verstoord en onleesbaar gemaakt. Het bodemarchief kan namelijk maar één keer gelezen worden, daarna is het eigenlijk kapot.

De waarde van de vondsten zit hem niet in het artefact maar in de plaats. De exacte plaats en zelfs de diepte waarop iets wordt gevonden is voor de archeoloog onmisbare informatie. Zonder dat is zelfs een goudschat van geen enkele historische waarde. Dat is de reden waarom zij vaak wat meewarig reageren op een schatgraver die met vondsten komt aanzetten maar niet wil vertellen waar die gevonden zijn. De titel hierboven las ik jaren geleden tijdens een vakantie in Frankrijk. Ik las het op een affiche waarop te zien was hoe iemand een stenen hoofd uit de grond tilde en er trots mee wegliep; wat hij niet zag, maar de kijker wel, was dat de romp van het beeld in de grond achterbleef. Onderzoekers in papieren archieven hebben het maar makkelijk. Zij kunnen de stukken lezen en herlezen.

Toch speelt ook hier de context een rol: de archivaris schetst hoe en waar het stuk is ontstaan. Ook voor archieven is het belangrijk dat zij in hun oorspronkelijke omgeving te raadplegen zijn. Afspraak is dat archieven bewaard blijven waar zij worden gevormd. Komende zaterdag is het Open Dag op het Streekarchief en bent u van harte uitgenodigd om een kijkje achter de schermen te komen nemen. Er is dan ook aandacht voor de archeologie in ons gebied. Dan kunt u zelf oordelen of 'context' nodig is om van de vondsten te kunnen genieten.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant