
'Sir Mammoth' is enthousiast over aanwinst reuzengrondluiaard Historyland
Hellevoetsluis - Amateur-paleontoloog Dick Mol alias 'Sir Mammoth' is dolenthousiast over de spectaculaire skeletdelen van een reuzengrondluiaard die vanaf nu te zien zijn in Historyland! Een grote vitrine is ingericht met de fossiele botten, fraaie tekeningen van het dier zoals het er heeft uitgezien en een schaalmodel, allemaal van de hand van de Rotterdamse paleo-kunstenaar Remie Bakker Er is een hele mooie, grote en complete schedel te zien, maar ook een rechter ellepijp, hielbeen en dijbeen. Tijdens een expeditie heeft een vriend van Dick Mol de skeletdelen die nu in Historyland te zien zijn gevonden.
Dick Mol is een Nederlandse amateur-paleontoloog, die wereldwijde bekendheid geniet dus als hij enthousiast is, dan is er echt sprake van een unieke tentoonstelling. Als hij begint te vertellen hang je aan zijn lippen: "Lang geleden was Europa samen met Azie één groot gebied. De Beringstraat tussen Amerika en Azie was drassig en mammoeten staken in die tijd gewoon deze straat over. De reuzengrondluiaard had echter een hekel aan natte voeten en deze leefde dus alleen in Amerika. Wist je trouwens dat kamelen niet uit Afrika komen, maar ook uit Amerika?".
Expeditie 2020
Volgend jaar gaan Remie Bakker en Dick Mol mee op een expeditie in Amerika en daar hopen ze meer skeletdelen van de reuzengrondluiaard te vinden. En natuurlijk gaan deze dan mee naar Nederland om in Historyland tentoongesteld te worden.
Ice Age
Sid uit de tekenfilm serie Ice Age kennen de meeste kinderen wel. Laat dat nou een reuzengrondluiaard zijn! De reuzengrondluiaarden, de naam zegt het al, leefden op de grond. Zij waren veel te zwaar om in bomen te leven. De reuzengrondluiaard is een icoon van het ijstijdvak. Zijn verspreiding beperkte zich tot Noord-Amerika. Daar leefde deze ijstijdgigant met een hoogte van wel drie meter samen met mammoeten, sabeltandtijgers en ook mensen. Onze voorouders maakten jacht op deze dieren die helaas uitgestorven zijn. De nu nog voorkomende luiaarden zijn klein en leven in bomen. De reuzengrondluiaarden, de naam zegt het al, leefden op de grond. Zij waren veel te zwaar om in bomen te leven!
Tentoonstelling mammoetsteppe
De resten van de reuzengrondluiaard worden in de permanente tentoonstelling "Mammoetsteppe" opgenomen. Een grote vitrine wordt ingericht met de fossiele botten, fraaie tekeningen van het dier zoals het er heeft uitgezien en een schaalmodel, allemaal van de hand van de Rotterdamse paleo-kunstenaar Remie Bakker. Er wordt een vergelijk gemaakt met de wolharige neushoorn die goed vertegenwoordigd is in Historyland aan de hand van vondsten van de bodem van de Noordzee. De wolharige neushoorn verspreidde zich in de ijstijd over Europa en Azië maar kwam nooit in Noord-Amerika. Datzelfde geldt voor de reuzengrondluiaard die een verspreiding gekend heeft over Zuid- en Noord-Amerika maar nooit over de Beringlandbrug naar Azië en Europa.
De reuzengrondluiaard
Reuzengrondluiaarden zijn circa 10 miljoen jaar geleden ontstaan op het Zuid-Amerikaanse continent. Ongeveer 5 miljoen jaar geleden breidden zij via Midden-Amerika hun leefgebied uit naar Noord-Amerika. De reuzengrondluiaarden zijn verre verwanten van luiaarden die tegenwoordig meestal in bomen voorkomen en aanzienlijk kleiner zijn. Er zijn veel verschillende soorten grondluiaarden geweest. Zij zijn allemaal uitgestorven. Sommigen konden zo groot worden als een kleine olifant! Een van die grote grondluiaarden uit het Pleistoceen of IJstijdvak is de zogenoemde Jefferson's grondluiaard, Megalonyx jeffersonii, die vernoemd is naar de Amerikaanse president Thomas Jefferson (1743-1826). In 1797 publiceerde Jefferson in de verhandelingen van de Phylosophical Society in Philadelphia een aantal skeletdelen waaronder ook de laatste teenkoten van een hem onbekend dier. Omdat die laatste teenkoten waar de nagel aan bevestigd is, zo groot (15 tot 20 cm lang!) waren en enigszins leken op die van een leeuw, schreef hij de beenderen toe aan het "Grote Klauwdier" (Megalonyx) en veronderstelde dat deze diersoort nog ergens zou moeten leven! Dat bleek later onjuist te zijn.
Herfstvakantie
Natuurlijk is Historyland in de herfstvakantie geopend. Kijk even op https://historyland.nl/bezoekers-info voor de openingstijden. Bekijk de reuzengrondluiaard, mammoeten, de wolharige neushoorn en nog veel meer bij Historyland.
-
Het verhaal van het vissersdorp Zwartewaal
16:11
-
Gezellige winterfair in Zwartewaal
15:29
-
CDA Letteractie voor vrijwilligers
8:50
1
-
Sfeervolle Kerstzangdienst in St. Catharijnekerk
8:45
-
Taxateur Arie Molendijk komt naar Bastion Hotel Brielle/Europoort
8:04
-
30 Maerlant leerlingen naar Zuid-Afrika
1 dag geleden
-
De Skihut krijgt na 21 jaar nieuwe eigenaar
1 dag geleden
-
Nú actie nodig van Rijk in huisvestings-en daklozenproblematiek
1 dag geleden
3
-
VVD Waterschap Hollandse Delta stelt zoetwater veilig
1 dag geleden
-
Laatste nieuws Spijkenisse SPARK marathon
2 dagen geleden
-
Werkzaamheden Suurhoffbrug (A15) komend weekend uitgesteld
2 dagen geleden
1
-
VIDEO MevrouwMeneer wint Fons Löbkerprijs bij Brielse Maskerade
2 dagen geleden
1
-
Hoe nu verder met het Arsenaal?
2 dagen geleden
7
-
Brielle moet zorgen voor duidelijke begroting
2 dagen geleden
1
-
DAGBOEKNOTITIES Geld over?
2 dagen geleden
-
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT! Een lynchpartij in Brielle
2 dagen geleden
-
Sint verwelkomd op Meester Eeuwout & Geuzenschip!
2 dagen geleden
-
Patiënten bijzonder tevreden over zorg in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis
3 dagen geleden
2
-
St. Leonardusschool viert volgend jaar groot feest!
3 dagen geleden
1
-
Spijkenisse Medisch Centrum financieel op eigen benen
3 dagen geleden
-
Kerstactie door Briels Medisch Centrum
3 dagen geleden
-
COLUMN Alert op ondermijning
3 dagen geleden
3
-
Behandeling begroting Waterschap Hollandse Delta uitgesteld
3 dagen geleden
-
PvdA-statenlid Evelyn Hijink bezoekt Brielle
3 dagen geleden
Nieuwsoverzicht
-
Het verhaal van het vissersdorp Zwartewaal
16:11
-
Gezellige winterfair in Zwartewaal
15:29
-
CDA Letteractie voor vrijwilligers
8:50
1
-
Sfeervolle Kerstzangdienst in St. Catharijnekerk
8:45
-
Taxateur Arie Molendijk komt naar Bastion Hotel Brielle/Europoort
8:04
Meeste reacties




Meest gelezen


