Leerlingen Meester Eeuwoutschool willen leukere, eerlijkere en schonere toekomst | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl

Leerlingen Meester Eeuwoutschool willen leukere, eerlijkere en schonere toekomst

  •   65 keer gelezen   Actueel

Brielle - Hoe kunnen kinderen ervoor zorgen dat de wereld leuker, eerlijker en schoner wordt? Daarover ging het verhaal dat speciaal was geschreven voor de landelijke voorleesactie op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober. Voorlezers spraken met leerlingen van Brielse basisscholen over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, die dit jaar centraal stonden. "Het is onze toekomst, dus doe er wat aan!"

De Brielse PvdA-fractievoorzitter Ben van Stijn, voormalig wethouder in Brielle Dick Verbeek en Lily Venema, directeur van de Stichting Milieu Dichterbij (SMD), bezochten op 10 oktober elk een basisschool in de gemeente Brielle. Ze lazen een verhaal voor, dat speciaal voor de Dag van de Duurzaamheid 2019 was geschreven: 'Sem een Saar geven positieve energie'. In het verhaal zijn de 17 'volwassen' Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties vereenvoudigd naar zeven 'kinderdoelen' (Kinder-Global Goals). Op een toegankelijke manier vertellen de vrienden Sem en Saar wat doelen als 'Gezond & Happy', 'Schone Natuur' en 'Gezonde Bron' betekenen voor kinderen.

De leerlingen van 't Want, Het Geuzenschip en de Meester Eeuwoutschool luisterden aandachtig naar het verhaal over Sem en Saar. Ook waren ze geboeid door de bijbehorende filmpjes, die op het digibord werden vertoond. De voorlezers bespraken daarna met de leerlingen hoe zij problemen als armoede, ongelijkheid en klimaatverandering willen uitbannen.

Groep 6/7 van de Meester Eeuwoutschool in Brielle vond 'Sem een Saar geven positieve energie' een goed verhaal. SMD-directeur Lily Venema merkte dat het doel 'Schone Natuur' vanzelfsprekend is voor deze leerlingen: "Afval op straat gooien doe je niet!" Net zoals ze het scheiden van afval belangrijk vinden; ook om het te kunnen hergebruiken. Verder waren de kinderen van mening dat iedereen naar de dokter of naar school moet kunnen gaan. Lange tijd was 'duurzaamheid' een vaag begrip voor leerkracht Sarah van Akkeren. "Maar nu is het voor mij duidelijk wat ermee wordt bedoeld", zei ze aan het eind van het groepsgesprek. Een meisje besloot ferm: "Het is onze toekomst, dus doe er wat aan!"

De Stichting Milieu Dichterbij (SMD) is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling, gevestigd in Schiedam. Gastdocenten geven natuur- en milieulessen op scholen voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Zuid-Holland Zuid.

De SMD heeft de voorleesactie in het kader van de Dag van de Duurzaamheid op basisscholen in de gemeente Brielle geregeld in opdracht van deze gemeente, die ook de financiën hiervoor beschikbaar heeft gesteld.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>