Geïdealiseerde afbeelding van een zoutziederij. Het werk was gevaarlijk: rook, stank en giftige dampen kwamen vrij. Afb.. Danker Jan Oreel
Geïdealiseerde afbeelding van een zoutziederij. Het werk was gevaarlijk: rook, stank en giftige dampen kwamen vrij. Afb.. Danker Jan Oreel

Interessante najaarsuitgave van de Historische Vereniging

Actueel 442 keer gelezen

Brielle – "We waren in de 16e eeuw wel wat gewend in onze kerken; de wantoestanden die in Brielle werden gemeld, overtroffen echter alles!" De zin komt uit het artikel 'Brielle in tijden van reformatie en dreiging' van Leo van Arkenbout dat staat in het najaarsnummer van de Brielse Mare, een publicatie die tweemaal per jaar wordt uitgegeven door de Historische Vereniging De Brielse Maasmond. Onderwerp is de woelige tijd rond 1 april 1572, waar - zoals Leo van Arkenbout schetst - 'het wereldgebeuren voor eventjes Brielle binnenkwam en hoe'.

Een ander interessant artikel is van de hand van Fré Eggens. Het gaat over de winning van zout uit veen op de Zuid-Hollandse eilanden en in Zeeland. Het met zeewater doordrenkte veen werd gekookt om zout te winnen. De plekken waar het veen werd gedolven zijn op sommige plekken nog zichtbaar in het landschap. Ook in Brielle werd een zoutziederij opgericht. Deze was gevestigd ter hoogte van het huidige Slagveld nr 42. De woning van de eigenaar staat er nog steeds. Het is het pand van de voormalige huisarts Ponsioen.

Losse nummers van de Brielse Mare zijn voor € 3,50 te koop bij het Historisch Museum Den Briel, het Streekarchief en bij boekhandel Hoofdstuk I.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant