Afbeelding
Foto: MMV

Oorlogsslachtoffers herdacht in Zwartewaal

Actueel 870 keer gelezen

Zwartewaal - Ieder jaar op 4 december herdenkt Brielle de slachtoffers van de avond en nacht van 4 december 1944. Deze herdenking vond woensdagochtend weer plaats bij het monument aan de Meeldijk. 

In de avond van 4 december 1944 voerden de Duitse bezetters in Zwartewaal een zware vergeldingsactie uit, waarbij twee Nederlandse broers, Jan en Johan Koene, en twee Italiaanse onderduikers, Salvatore Scanio en Francesco Concas, om het leven kwamen.

De twee broers werden doodgeschoten, de twee Italianen kwamen door een handgranaat en brand om het leven. Een derde Italiaanse onderduiker, Franco di Julio, wist te ontkomen en vond een stuk verderop in een hooiberg de perfecte schuilplaats. De boer die hem de dag daarop vond, hielp hem te ontkomen. Deze Italiaan was destijds in 1991 aanwezig toen het monument aan de Meeldijk onthuld werd.

Dit alles gebeurde aan de Meeldijk, waar de twee broers Jan en Johan Koene woonden. Zij hadden banden met het verzet en boden onderduik aan gedeserteerde Duitse en Italiaanse militairen. Door verraad werd hun adres bekend, hetgeen leidde tot de vergeldingsactie. Diezelfde nacht werd in Zwartewaal een drietal inwoners opgepakt die verdacht werden van het verborgen houden van verzetsmensen. Samen met drie inwoners uit Rockanje, werden de zes gevangen genomen inwoners in de duinen bij Rockanje gefusilleerd. 

Bij de herdenking werden toespraken gehouden door burgemeester Gregor Rensen en namens de Nederlandse Unie van Veteranen, die het herdenkingsmonument geadopteerd hebben. Na de herdenking, het leggen van de kransen en een minuut stilte, werd nog een gezamenlijke lunch genuttigd in Dorpshuis De Gaffelaar in Zwartewaal.

Fotografie: MMV

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant