v.l.n.r. Rob Gerrits (Rabobank), Peter Langenbach (SMC), Paul van der Velden (SMC) en Caspert van der Wel (Rabobank)
v.l.n.r. Rob Gerrits (Rabobank), Peter Langenbach (SMC), Paul van der Velden (SMC) en Caspert van der Wel (Rabobank)

Spijkenisse Medisch Centrum financieel op eigen benen

Actueel 273 keer gelezen

Spijkenisse - Spijkenisse Medisch Centrum en de Rabobank tekenden vanochtend een overeenkomst voor de financiering van het ziekenhuis op lange termijn. Dit is het sluitstuk van een periode van vier jaar waarin Spijkenisse MC financieel gezond en zelfstandig is geworden.

Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) is sinds begin 2016 onder leiding van het Maasstad Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis veranderd in een ziekenhuisvoorziening die passend is voor de zorgbehoefte in de regio. "In de afgelopen jaren zijn scherpe keuzes gemaakt", vertelt Peter Langenbach, lid raad van bestuur van het Spijkenisse Medisch Centrum. "We hebben gekozen voor een nieuw zorgconcept en geïnvesteerd in kwaliteit en veiligheid."

Zorg onder één dak
Het zorgconcept van SMC is een totaal zorgconcept. Dat houdt in dat er onder het dak van het Spijkenisse MC samengewerkt wordt met onder meer de huisartsenpost en Buurtzorg. Zo is er sinds begin dit jaar een Buurtzorgpension in het ziekenhuis. Daar komen patiënten terecht die tijdelijk extra zorg nodig hebben, maar die niet in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden. Zoals ouderen die door een val of het oplopen van een longontsteking tijdelijk niet meer alleen thuis kunnen wonen en ondersteuning en zorg nodig hebben. Een verblijf in een Buurtzorgpension kan dan een goede oplossing zijn. Ook wordt ruimte verhuurd aan een huidtherapeut, diëtisten en een thuiszorginstantie.

Spijkenisse MC heeft de functie van een regioziekenhuis behouden en biedt hoogwaardige, medisch specialistische basiszorg. Dichtbij als het kan en verder weg als het nodig is. Dit betekent dat het ziekenhuis, als het nodig is, snel complexere of extra zorg kan inzetten vanuit de samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

Vertrouwen van de bank
De financiering door de Rabobank is een belangrijk moment voor SMC. "Het betekent dat de bank vertrouwen heeft in wat we doen en dat het harde werken van alle medewerkers wordt beloond", legt Langenbach uit. Caspert van der Wel, directievoorzitter Rabobank Zuid Hollandse Eilanden, bevestigt dit. "Twee jaar geleden hadden wij reeds vertrouwen in de plannen voor de transitie naar een nieuw zorgconcept." Volgens Van der Wel is er door de inzet de vele stakeholders én het personeel van SMC een financieel gezonde zorgvoorziening ontstaan. "Wij zijn dan ook zeer verheugd om de zelfstandige financiering van Spijkenisse Medisch Centrum mogelijk te maken en hopen dat dit nieuwe zorgconcept als voorbeeld kan dienen voor initiatieven elders in Nederland."

Ziekenhuis op de kaart

Naast de ondertekening staan er deze maand nog twee gebeurtenissen op de agenda in Spijkenisse. Het vertrek van Langenbach als lid van de raad van bestuur en het mogelijk behalen van de Niaz accreditatie, een kwaliteitskeurmerk voor ziekenhuizen. "SMC krijgt per 19 december een eigen bestuur in de persoon van Paul van der Velden. Paul en ik hebben ons de afgelopen jaren samen ingezet om het ziekenhuis weer op de kaart te zetten. De Niaz accreditatie zou bevestigen dat dit gelukt is", licht Langenbach toe. "We moeten nog even op wachten op de uitslag, maar we zijn positief."

Mooie afsluiting
Voor Langenbach zijn de overeenkomst met de Rabobank en de eventuele Niaz accreditatie een mooie afsluiting van de afgelopen vier jaar bij SMC. "Door de financiering van de Rabobank kan het ziekenhuis op eigen benen staan en is het niet meer afhankelijk van Het Van Weel-Bethesda en het Maassstad Ziekenhuis. Het SMC is financieel gezond en een kwalitatief goede organisatie die klaar is voor de toekomst."

Over Spijkenisse Medisch Centrum

Spijkenisse Medisch Centrum is ontstaan door een samenwerking van Het van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis. Medisch en ondersteunend personeel van beide organisaties wordt in SMC ingezet. Ook worden patiënten van het Maasstad Ziekenhuis, die een minder complexe operatieve ingreep nodig hebben, in Spijkenisse MC geopereerd. Hierdoor wordt kennis verbreed en innovaties aangescherpt. In het Spijkenisse Medisch Centrum wordt 70% van de behandelingen uitgevoerd die ook in een regulier ziekenhuis worden uitgevoerd. Inwoners van Voorne Putten en omstreken kunnen vijf dagen in de week behandeld worden in Spijkenisse Medisch Centrum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant