Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Dieuwertje laat 'haar' zeehond Beer vrij

Actueel 362 keer gelezen

Regio - Dieuwertje Troost uit Brielle houdt erg van de natuur. Als je op haar Facebookpagina naar de foto's kijkt, zie je heel veel plaatjes met dieren, duinen en strand er op. Toen Dieuwertje medio december op het Maasvlaktestrand liep, vond zij een zogenaamde huiler. Een huiler is een jonge zeehond die op het strand of wad ligt en die zijn moeder is kwijtgeraakt. Het beestje was nog wit en kon nog niet zwemmen. De jonge zeehond kwam naar Dieuwertje toe, waarschijnlijk met de gedachte dat zij zijn moeder was. Dieuwertje lijnde haar honden aan en maakte ruimte voor hem, maar dat mocht niet baten. Het zeehondje bleef haar volgen. 

Dieuwertje nam direct contact op met Ad van den Berge van de De Stichting Strand in Zicht, Voorne Maasvlakte. Het was al eind van de middag en Ad besloot na een korte observatie om het dier een nacht op het strand te laten. Huilers kunnen nog niet zwemmen en de moeders komen een aantal maal per etmaal de jongen voeren. Aan de sporen zou Ad de volgende ochtend kunnen zien of dat was gebeurd. Toen dat niet het geval was werd contact opgenomen met A Seal in Stellendam.

Adoptie actie
Om te kunnen bijdragen in de kosten van de verzorging startte Dieuwertje een adoptie actie op. Als je een dier adopteert bij A Seal wordt je op de hoogte gehouden van het welzijn van het dier, mag je het een naam geven, krijg je toegangskaarten en wordt je uitgenodigd bij de vrijlating van het aangesterkte dier. Dieuwertje noemde het zeehondje 'Beer'.

Dieuwertje en 'haar' Beer
Regelmatig ging Dieuwertje op bezoek bij 'haar' Beer. Via haar Facebookpagina informeerde ze alle donateurs en belangstellenden. Zo lezen we: 'Vanmorgen weer even naar Beer geweest. Het gaat super goed met hem, voeren is nogal een dingetje. Respect voor zijn verzorgers, wat is hij beresterk zeg! Hij begint langzaam zijn prachtige witte vacht te verliezen, hierdoor heeft hij veel jeuk. Rond zijn neus en achterste flippers is het meeste haar al weg, heel benieuwd naar zijn tekening als hij zijn witte vacht kwijt is.'

Uiteindelijk ging het zo goed met Beer dat hij deze week op het strand in Ouddorp werd vrijgelaten. Dat gebeurde tussentijds omdat Beer er aan toe was en omdat in het weekend ervoor harde wind was voorspeld. Bij hoge uitzondering mocht fotograaf Wil van Balen van Groot Hellevoet hierbij zijn.

Dieuwertje wil graag met haar verhaal in de krant, omdat ze het erg belangrijk vindt dat mensen juist handelen als ze in de natuur een dier vinden. "Hou je huisdier van het dier weg, geef een dier ruimte en ga er niet mee slepen. Duw zeker een jonge zeehond niet terug in het water (ze kunnen niet zwemmen) en neem contact op met een instantie die er verstand van heeft", zo meldt ze ons. "Ik ben blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen om een klein deel van die prachtige natuur in stand te houden." Dieuwertje heeft zich inmiddels aangemeld als vrijwilliger bij A Seal.

Krokusvakantie
In de Krokusvakantie biedt A Seal een interessant en leuk educatief programma aan voor kinderen. Kijk op de website voor meer informatie. Kijk eens op https://www.voornemaasvlakte.nl om te zien welk goed werk wordt gedaan door de Stichting Strand in Zicht, Voorne Maasvlakte. Wil je een zeehond adopteren? Kijk dan op http://aseal.nl/steun-ons/adopteer-een-zeehond/

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant