Foto: Freek van Arkel
Foto: Freek van Arkel

Sluiten zeewering Maasvlakte 2

Actueel 114 keer gelezen

Regio - Op 11 juli vindt het hoogtepunt in de aanleg van Maasvlakte 2 plaats. Dan wordt, rond doodtij, als de stroming minimaal is, het gat in de 11 km lange zeewering gedicht. Vanaf dat moment verandert de Nederlandse kustlijn definitief en is het nieuwe land goed beschermd tegen de zee.

Hare Majesteit de Koningin geeft 11 juli het startsein voor de sluiting. De aanleg van Maasvlakte 2 verloopt volgens planning en binnen het geraamde budget. De planning die bij de contractering in 2007 met aannemerscombinatie PUMA (Boskalis en Van Oord) is overeengekomen, wordt nog steeds gehaald.

Een enkel onderdeel heeft wat meer tijd gevraagd, zoals de aanleg van de harde zeewering, maar daar staat tegenover dat andere weer eerder gereed zijn, zoals het badstrand. Ook slagen Havenbedrijf, PUMA en andere aannemers er in de aanleg binnen het geraamde budget voor de eerste fase van € 1,9 miljard te laten plaatsvinden. De totale investering voor Maasvlakte 2 is € 2,9 miljard (prijspeil 2006).

Zeewering
Tot op heden is zo’n 215 miljoen kuub zand opgespoten. Dat wil zeggen dat ongeveer 90% van al het zand dat in deze fase van het project nodig is, nu op de goede plaats ligt. De zeewering is op het sluitgat na gereed. Aan de noord- en noordwestkant ligt de 3,5 km lange harde zeewering, opgebouwd uit een stenig duin en een blokkendam. Deze is in februari 2012 gereed gekomen. De constructie is uniek voor Nederland vanwege het stenig duin in combinatie met een blokkendam waarvoor bijna 20.000 betonblokken uit de zeewering van de bestaande Maasvlakte zijn hergebruikt.

De zachte zeewering aan de west- en zuidwestkant is 7,5 km lang en opgebouwd uit strand met 14 meter hoog duin. Het duin is in 2011 over de hele lengte ingeplant met helmgras. Aan de zuidzijde is het strand 100 m breder gemaakt zodat strandgangers ook bij vloed een mooi breed strand hebben. Dit badstrand is in het Pinksterweekend opengegaan voor het publiek. Er zijn ruim 1500 parkeerplaatsen en een permanent huisje voor de reddingbrigade bovenop het duin.

Sluiting
De sleephopperzuigers Prins der Nederlanden en Vox Máxima en de snijkopzuiger Edax van aannemerscombinatie PUMA brengen sinds half juni de laatste 10 miljoen kuub zand naar het ontbrekende stuk zeewering tussen zand- en stenig duin.

Op 11 juli, rond doodtij, staat de sluiting gepland: dan werken de drie zuigers samen om het noordelijke- en zuidelijke deel van de buitencontour met elkaar te verbinden. Deze eerste grote zandsluiting sinds de bouw van de Philipsdam 25 jaar geleden, is een sterk staaltje van de waterbouwers Boskalis en Van Oord, verenigd in PUMA (Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte).

Op 31 maart jongstleden werd al proefgedraaid bij de sluiting van de compartimenteringsdam, die een deel van het binnenmeer van Maasvlakte 2 afsluit (de toekomstige Alexiahaven). Hierdoor is de stroming in het sluitgat verminderd en de sluiting vergemakkelijkt. Na het dichten van het sluitgat wordt deze tijdelijke dam weer open gemaakt. De belangrijkste factor waar bij de sluiting rekening mee moet worden gehouden, is namelijk het zandverlies dat ontstaat door erosie die het gevolg is van stroming door de getijverschillen. De afdeling Engineering van PUMA gebruikt diverse rekenmodellen voor het berekenen van de te verwachten zandverliezen.

De afdeling Survey van PUMA heeft tijdens de sluiting van 31 maart op Maasvlakte 2 een klein survey-vaartuig ingezet, dat continue diepte- en stromingsmetingen heeft verricht. Dit om te analyseren of de rekenmodellen overeen kwamen met de werkelijkheid. Deze ervaring wordt nu gebruikt bij de sluiting van de buitencontour.

De sluiting wordt gefaseerd uitgevoerd. In mei is de sleephopperzuiger Prins der Nederlanden begonnen met het opspuiten van het strand nabij het sluitgat. Het zand wordt door bulldozers, kranen en shovels onder het juiste profiel verwerkt. Aan de noordkant van het sluitgat, aan de buitenkant van de zeewering, heeft de sleephopperzuiger Vox Máxima een ‘zandkegel’ opgespoten. Deze hoeveelheid zand wordt onderdeel van de zeewering maar door deze nu al aan te brengen wordt tijdens de sluitingswerkzaamheden de stroming voor de hoppers verminderd.

In het gat in de buitencontour wordt vervolgens een drempel in dwarsrichting aangebracht op - 8 m NAP. De opening in de zeewering wordt aansluitend verkleind door de drempel te verbreden en tot -1,5 m NAP te verhogen en zowel aan noord- als aan zuidzijde zand aan te brengen.

Als de zeewering rond doodtij gesloten is, gaan één sleephopperzuiger en de, tijdelijk in Maasvlakte 2 ingesloten, snijkopzuiger Edax door met het aanbrengen van zand in het te maken duinprofiel. Half augustus is de hele zeewering op hoogte en breedte.

Infrastructuur langs de zeewering
Aan weerszijden van het sluitgat zijn weg, spoor, fietspad en kabels en leidingen voor nutsvoorzieningen reeds aangelegd. Na de zomer verbindt onderaannemer BAVO deze met elkaar. Eind oktober moet dat werk gedaan zijn en wordt de weg achter de zeewering geopend. Vanaf dat moment zijn de bedrijven aan de noordkant van de Maasvlakte (Maasvlakte Olie Terminal, GATE-gasterminal en Euromax-containerterminal) via Maasvlakte 2 bereikbaar en wordt hun huidige toegangsweg ter hoogte van de Yangtzehaven afgesloten. De Yangtzehaven wordt vervolgens verlengd tot het binnenmeer van Maasvlakte 2 zodat in het voorjaar van 2013 schepen vanuit de Yangtzehaven naar Maasvlakte 2 kunnen varen.

Aansluitende infrastructuur
Op dit moment wordt ook volop gewerkt aan de infrastructuur die het nieuwe land naadloos moet aansluiten op het bestaande havengebied. Zo is in het verlengde van de N15 direct ten noorden van de Slufter een ongelijkvloerse kruising gebouwd voor weg en (in de toekomst) spoor. In november start de ombouw van het kruispunt Europaweg-Coloradoweg (in de N15, ter hoogte van de ECT-terminal) tot een ongelijkvloers kruispunt om containerstromen tussen de huidige terminals en de nieuwe op Maasvlakte 2 te kunnen afwikkelen.

Koelwater
Momenteel komt het koelwater van de elektriciteitscentrale van E.ON uit in het binnenmeer van Maasvlakte 2. Zolang dat in open verbinding staat met de zee is dat geen probleem, maar zonder maatregelen zou het binnenmeer in de periode tussen 11 juli en het doortrekken van de Yangtzehaven te warm worden en het waterpeil te hoog. Daarom wordt het koelwater de komende driekwart jaar door een tijdelijk kanaal naar de Yangtzehaven geleid.

NB: Op 10 juli, 24 uur van tevoren, wordt op basis van de weersvoorspelling de finale beslissing genomen de sluiting in te zetten. Staat er meer wind dan 6-7 Bft (afhankelijk van de windrichting), dan wordt de sluiting afgeblazen.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant