Afbeelding

Milieudoelenaanpak werpt vruchten af

Actueel 78 keer gelezen

Regio - Honderden mkb-bedrijven en instellingen in de regio treffen inmiddels maatregelen die jaarlijks het energieverbruik van 20.000 huishoudens besparen. Dat is meer dan verwacht. De CO2-besparingsmogelijkheden op energiegebied schatte de DCMR voor het mkb in de regio Rijnmond in op 110 kiloton.

Bij ruim een kwart van de bedrijven uit deze doelgroep heeft de DCMR echter al voor 77 kiloton aan besparingsmaatregelen opgelegd. Maar ook op het gebied van vervoersmanagement is vooruitgang geboekt voor de regio. Efficiënter vervoermanagement, blijkt na onderzoek bij een dertigtal grote bedrijven, bespaart 5 miljoen kilometers per jaar. Wat neerkomt op een besparing van 5 kiloton CO2 per jaar. Ook de aanpak van horecalawaai werpt z’n vruchten af: voor het derde jaar achter elkaar neemt het aantal meldingen van geluidsoverlast over die bedrijven af.

Het zijn een aantal van de conclusies uit het milieudoelenjaarrapport van de DCMR over het jaar 2011. Bij deze aanpak worden bedrijven en organisaties doorgelicht waar de DCMR de grootste milieuwinst denkt te boeken. Waarbij de focus van de milieudienst vooral is gericht op branches. De DCMR controleert vervolgens of de bedrijven hun maatregelen ook treffen.

Efficiënter vervoersmanagement
Op het gebied van vervoersmanagement zijn vooral maatregelen genomen die te maken hebben met een betere beladingsgraad, zuiniger rijgedrag en betere ritplanningen. De aandacht ging daarbij vooral uit naar bedrijven die relatief veel transporteren. Vooral omdat daar per bedrijf grote winst te behalen is. Van het in beeld gebrachte besparingspotentieel bij de dertig bezochte bedrijven voor goederenvervoer en personenvervoer is 40 a 50% van de te nemen maatregelen op de helft van de afgesproken termijn( vier jaar) gerealiseerd.

Doelstellingen regionale Klimaatagenda
Volgens deze klimaatagenda moet er in 2025, 350 kiloton CO2 zijn bespaard. Honderden bedrijven en instellingen zijn in actie gekomen om maatregelen te treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dit is gebeurd bij o.a. kantoren, supermarkten groothandels met koel-en vriesinstallaties, ziekenhuizen, gemeentelijke instellingen, zorginstellingen en scholen die maatregelen treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dit levert 77 Kiloton aan CO2-reductie op hetgeen overeenkomt met het energieverbruik van ca 20.000 huishoudens per jaar. Daarmee realiseert de DCMR 22% van de totale regionale doelstellingen op het gebied van CO2-reductie.

Horecalawaai
Het aantal meldingen van horeca-overlast daalt, een aanwijzing dat de aanpak om de situatie bij bedrijven te verbeteren werkt. Uit het rapport blijkt dat die dalende trend zich in tien gemeenten manifesteert. Ondanks die dalende trend is de horecabranche echter nog steeds de grootste veroorzaker van geluidsoverlast. Om die reden is de DCMR er een voorstander van dat gemeenten geen exploitatievergunning verstrekken, zonder dat vooraf een onderzoek heeft plaatsgevonden naar de mogelijke geluidshinder die in het pand kan worden veroorzaakt.

Over de DCMR
De DCMR Milieudienst Rijnmond is de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland en vijftien gemeenten in het Rijnmondgebied. Voor de 1,2 miljoen inwoners in de regio streeft de DCMR naar het verlagen van de milieudruk. De DCMR verleent vergunningen en houdt toezicht bij 23.000 bedrijven. Daarnaast ondersteunt de DCMR gemeenten, overheidsinstellingen en bedrijven regionaal, nationaal en internationaal bij milieuvraagstukken. De DCMR is bij milieu-incidenten dag en nacht bereikbaar voor bewoners, bedrijven en overheden..Bij meldingen van overlast, doet de DCMR ter plaatse onderzoek naar de mogelijke veroorzaker en de bron van de klachten. Als u een klacht heeft, kunt u deze doorgeven via www.dcmr.nl/milieuklachten of u belt het nieuwe milieutelefoonnummer 0888 333 555.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant