Afbeelding

Gedumpte schildpadden

Actueel 160 keer gelezen

Regio - Tijdens deze warme dagen zie je ze weer overal in de regio aan de waterkant zitten, schildpadden. Veelal wordt gedacht dat deze dieren hier in het water thuishoren of kunnen overleven.

Niets is echter minder waar. Deze moerasschildpadden zijn door mensen gedumpt en komen van nature niet voor in Nederland. Ze kunnen hier niet overleven en zijn dan ook allemaal ten dode opgeschreven. Ze overlijden niet snel, maar sterven een langzame dood. Deze strijd kan zelfs jaren duren.

De schildpadden die we hier zien met gele wangen, rode wangen of een gele buik, komen oorspronkelijk niet in Nederland voor. Hun leefgebied ligt in de Verenigde Staten waar de temperatuur van het water waar ze in leven nooit lager komt dan 18 graden Celcius. Als het kouder wordt - en dat is natuurlijk vaak zo in Nederland - zijn de schildpadden niet actief en teren op hun reserves. Het opmaken van deze reserves gaat langzaam, het kan wel vijf tot acht jaar duren voor de schildpad uiteindelijk bezwijkt. Een schildpad in de juiste leefomgeving kan echter wel vijftig tot vijfenzeventig jaar oud worden.

De dieren die hier in de sloten leven zijn gedumpt door eigenaren die van de schildpadden af wilden. Roodwangschildpadden mogen niet meer worden ingevoerd, maar geelwang- en geelbuikschildpadden wel. Deze worden als kleine schildpadjes van een paar centimeter vaak in een plastic terrarium met een palmboompje voor een paar euro gekocht. De mensen vinden dat wel schattig. Alleen vergeten ze dat die dieren groeien en na een paar jaar ruim dertig centimeter zijn en niet meer in die plastic bak passen. Wanneer ze ook nog beginnen te bijten, is voor de meeste eigenaars de maat vol en worden de dieren gedumpt, met alle nare gevolgen voor het dier van dien.

Het is begrijpelijk dat iedereen verontwaardigd is als er een hond aan een boom wordt achtergelaten omdat men op vakantie gaat. Het dumpen van schildpadden brengt echter net zo veel leed met zich mee. Denk daarom goed na voordat u een ‘schildpadje’ aanschaft en besef dat de dieren minimaal veertig jaar oud kunnen worden! Mocht het toch niet meer te gaan met uw huisgenoot, zoek dan een goede opvang en dump het niet in de sloot. Dit betekent een langzame en slopende lijdensweg voor het dier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant