Afbeelding

Hitterecord morgen dichtbij

Actueel 67 keer gelezen

Regio - De temperaturen stijgen morgen in Limburg tot aan 38 graden. Daarmee noteren we mogelijk de hoogst gemeten temperatuur van deze eeuw. Zelfs het all time temperatuurrecord uit 1944 kan in gevaar komen.

De hoogst gemeten temperatuur op een officieel weerstation ooit in Nederland is 38,6 graden op 23 augustus van het oorlogsjaar 1944 te Warnsveld in Gelderland. Dit weerstation bestaat inmiddels niet meer. Weerstation Maastricht noteerde in 1947 tijdens de warmste zomer van de vorige eeuw 38,4 graden. Op deze locatie wordt wel nog steeds gemeten.

Recenter bereikte Ell in Limburg 37,0 graden in 2009. Westdorpe in Zeeland haalde 37,1 graden in 2006. Opvallender was echter de hitte in de zeer warme zomer van 2003. Het Limburgse weerstation Arcen noteerde toen op 7 en 8 augustus respectievelijk 37,7 en 37,8 graden en een paar dagen later 37,2 graden. Passeren we morgen de eerder genoemde 37,8 graden uit 2003, dan kunnen we dus spreken van de tot nu toe hoogst gemeten temperatuur in Nederland deze eeuw. Zelfs het historische temperatuursrecord 38,6 graden uit oorlogsjaar 1944 komt daarmee dichtbij.

Officieel geen hittegolf
Overigens komt het in tegenstelling tot sommige berichten waarschijnlijk niet tot een officiële landelijke hittegolf. Daarvoor dient de temperatuur op het landelijke hoofdstation De Bilt tenminste 5 dagen op rij op 25 graden of meer te bereiken, waarbij in ieder geval 3 van die dagen een tropische waarde van 30 graden of hoger noteren.

Donderdag bleef De Bilt onder 25 graden. Vanaf gister is de teller dan ook opnieuw gestart. Vandaag en morgen is het in De Bilt met temperaturen boven 30 graden tropisch, maar maandag naar verwachting niet meer. En dinsdag of woensdag blijft het kwik zeer waarschijnlijk zelfs onder 25 graden steken. Zowel aan de voorwaarde dat het tenminste 5 dagen 25 graden of meer is als aan de voorwaarde dat daarvan in ieder geval 3 dagen 30 graden hoger noteren, wordt dus niet voldaan. Wel kan het in het zuidoosten van het land tot een plaatselijke hittegolf komen. Een officiële landelijke hittegolf zit er naar verwachting echter dus niet in.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant