Afbeelding

Wat doet u bij een ongeval?

Actueel 86 keer gelezen

Oostvoorne-Tinte - Weet u wat u moet doen als iemand onwel wordt? Wie is er niet eens van de trap gevallen, of heeft zich gebrand aan de theepot. Als u een cursus eerste hulp heeft gevolgd, weet u hoe u de juiste eerste hulp verleend.

Tijdens de cursus leert u wat u moet doen, maar ook wat u vooral moet laten. De cursus wordt gegeven door een kaderinstructeur Eerste Hulp. Om het oefenen zo 'echt' mogelijk te maken worden lotusslachtoffers ingeschakeld. De lotusslachtoffers spelen bijvoorbeeld dat ze een ongeval hebben gehad en iemand uit de groep moet naar zijn beste kunnen eerste hulp verlenen. Dit kan zijn het verbinden van een wond, constateren dat iemand een flauwte heeft, of iemand in veiligheid brengen. Het is vaak een actie-reactie en dat maakt de cursus boeiend en dynamisch.

Reanimatie
Ieder week worden in ons land ruim 200 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Als niet direct wordt ingegrepen, staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt. Reanimatie, hartmassage in combinatie met beademing, kan levensreddend zijn. Onmiddellijke alarmering van ambulance en/of arts is echter minstens zo belangrijk. Het duurt meestal 15 minuten voordat een ambulance ter plaatse is. Juist dit kwartier is van levensbelang. Wordt in deze tijd het slachtoffer gereanimeerd, dan stijgen zijn overlevingskansen. Om deze reden is de cursus reanimatie onderdeel van de cursus Eerste Hulpverlener. Voor het praktisch deel wordt gebruik gemaakt van oefenpoppen.

Bediener AED
In een aantal gevallen is het reanimeren niet voldoende om een slachtoffer goed te reanimeren maar is het noodzakelijk om het hart zijn normale ritme terug te geven. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is in staat om via een gecontroleerde schok te helpen dat ritme te herstellen. De huidige apparatuur met speciale computertechniek is in staat om eerst een analyse uit te voeren en vervolgens al dan niet een schok aan te bevelen en vervolgens een schok toe te dienen. Het apparaat is zodanig ontworpen dat ook niet-medisch geschoold personeel met succes met het apparaat kan omgaan. De leerstof is opgenomen in het standaard EHBO-lespakket. In kleine groepen wordt aan de cursisten de werking van de AED uitgelegd en wordt er intensief praktisch geoefend. Na het volgen van de lessen is het verantwoord dat niet-medisch geschoold personeel met dit apparaat omgaat.

Cursussen Eerste Hulp kunnen in vrijwel iedere plaats in Nederland worden gevolgd. Ze worden meestal verzorgd door vrijwilligersverenigingen. De kosten voor een cursus verschillen van plaats tot plaats. Als de cursus is afgerond, mag u zich een volwaardig eerstehulpverlener noemen. Wilt u informatie over een cursus? EHBO vereniging Oostvoorne-Tinte 0181-482519, 484862 of www.ehbo-oostvoorne.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant