Afbeelding

Eten jullie ook boerenkool?

Actueel 98 keer gelezen

Afgelopen vrijdag vond er een bijzondere stadswandeling plaats in Brielle. Zes leerlingen van PENTA college CSG Bahûrim waren gids voor nieuwe Briellenaren. In dit geval waren dat vooral jongeren uit Eritrea en Ethiopie die sinds kort de vluchtelingenstatus hebben.

Met elkaar brachten ze een bezoek aan het museum, de Catharijnekerk, het arsenaal (bibliotheek), de Kaaipoort en de molen. Ze spraken tijdens de wandeling over uiteenlopende zaken. Bij de stadsgevangenis ging het over het verschiil tussen de rechtssystemen en bij de molen vergeleken ze eetgewoonten en middelen van bestaan. Ook geloofsbeleving, vriendschap en ‘wat neem je mee als je moet vluchten’ kwamen aan de orde. Er werd gelachen, maar ook serieus gesproken over angst en achterlaten va vrienden.

Het idee ontstond vorig jaar, toen Radar (een organisatie die zich inzet voor gelijke behandeling) op Bahûrim kwam met het project ‘living library’. Diverse levende boeken (mensen) vertelden over hun persoonlijke ervaring met discriminatie. De leerlingen waren diep onder de indruk van het verhaal van een aantal politieke vluchtelingen en wilden toen daadwerkelijk iets gaan doen voor deze mensen.
Er werden plannen gemaakt door Sterre, Elise, Lianne, Stan, Rosanne en Lisa samen met hun docent, vluchtelingenwerk en de gemeente Brielle, die subsidie verstrekte voor dit integratieproject. Er bleken 9 Brielse vluchtelingen, in de leeftijd van 13 tot 48 jaar, geïnteresseerd te zijn in een ontmoeting met Brielse leerlingen. Zij maakten duidelijk dat ze geen geld willen en geen medelijden, maar wel graag een nieuwe start en acceptatie. Een van hen zei: ’het is voor ons heel belangrijk dat mensen gedag zeggen op straat. Wat voor jullie gewoon is, is voor ons heel bijzonder!’ Ze zitten op school in Rotterdam of Hellevoetsluis om eerst de Nederlandse taal te leren, daarna kunnen ze een vervolgopleiding gaan volgen of een baan gaan zoeken.
En zo ontstond het idee van een stadswandeling waarbij de Brielse historie de leidraad vormde voor de gesprekken.
Na afloop van de wandeling in wind en regen, was er een welverdiende lunch bij Chez Andre. Hier bleek dat pannenkoeken (engera) ook in de Eritrese keuken voorkomen en patat en een lekker broodje bij iedereen in de smaak vielen.
Inmiddels zijn er al nieuwe plannen ontstaan voor een avond bowlen, bij elkaar op bezoek gaan en Afrikaans koken op school. En om contact via facebook te onderhouden. Een positieve houding van twee kanten die integratie tot een succes maakt!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant