Afbeelding

Ouderen slachtoffer mishandeling

Actueel 131 keer gelezen

Regio - Vrijdag 5 oktober is het Nationale Ouderendag. Op deze dag vinden in onze regio diverse activiteiten plaats om ouderen in het zonnetje te zetten. Dat is hard nodig, want ouderen hebben het niet altijd makkelijk. Naar schatting zijn jaarlijks 200.000 Nederlanders van 65 jaar en ouder slachtoffer van ouderenmishandeling.

Een tik, een scheldpartij, verwaarlozing, maar ook gedwongen testamentverandering. Ouderenmishandeling kent vele vormen. Als slachtoffer praat je er liever niet over. Je schaamt je er voor, weet niet wat te doen of je bent bang dat het enige bezoekje in de week wegvalt door het probleem aan te kaarten. En als betrokkene is het ook lastig om hulp te zoeken. Want wat doe je, wanneer het duidelijk wordt dat je vader het niet meer aan kan om je moeder thuis te verzorgen?

Meer dan lichamelijke mishandeling Bijna iedereen denkt bij ouderenmishandeling meteen aan lichamelijke- en psychische mishandeling, terwijl ook verwaarlozing, financiële uitbuiting en seksueel misbruik regelmatig voorkomen. Toos (88) woont nog thuis en is afhankelijk van een vrijwilliger voor de dagelijkse boodschappen. Ze weet dat hij schulden heeft en moeilijk kan rondkomen. “Er verdwijnt geld van mijn rekening wanneer ik hem boodschappen laat doen. Toen ik de boodschappen zelf deed was het allemaal veel goedkoper. Maar ja, wanneer ik er iets van zeg, heb ik straks geen eten meer. Wie komt mij dan helpen?”

Praat erover, je bent niet alleen Toos is niet de enige die te maken heeft met ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling komt veel vaker voor dan je denkt. Voor veel mensen is het echter een taboe om over dit onderwerp te praten. Zij willen niet toegeven dat het hen overkomt of zij schamen zich ervoor. Maar het is belangrijk er wél over te praten, want ouderenmishandeling stopt nooit vanzelf. Ook is het belangrijk dat vrijwilligers, huisartsen en mantelzorgers de signalen van ouderenmishandeling kennen. Hulp van buiten is vaak nodig om ouderenmishandeling te stoppen.

Veilig bellen Als je slachtoffer bent van ouderenmishandeling of vermoedt dat een oudere om je heen wordt mishandeld, is de eerste stap erover te praten met bijvoorbeeld een familielid, vriend of huisarts. Ook kun je altijd veilig en anoniem bellen naar het Steunpunt Huiselijk Geweld op telefoonnummer: 0900 – 126 26 26 (vijf cent per minuut). Het telefoonnummer is afgeschermd en komt later niet herkenbaar op je telefoonrekening. En natuurlijk blijven de gesprekken geheim. Je krijgt dan iemand aan de lijn die je verder kan helpen en je in contact kan brengen met hulpverleners in je eigen regio. Ook kan je hier terecht voor vragen en advies.

Onderneem actie als je slachtoffer bent of ouderenmishandeling vermoedt. Want ouderenmishandeling stopt niet vanzelf. Voor meer informatie kunt u terecht op: vooreenveiligthuis.nl/ouderenmishandeling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant