Afbeelding

Nacht van de Nacht ziet het licht

Actueel 87 keer gelezen

Regio - Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer, raken nachtdieren in de war en kunnen mensen minder goed slapen. Daarnaast kost al die verlichting ook veel stroom.

Om aandacht voor deze problemen te vragen, organiseren de Natuur- en Milieufederaties in de nacht van 27 op 28 oktober voor het achtste jaar op rij de Nacht van de Nacht. Op honderden plaatsen in Nederland vinden tijdens de Nacht van de Nacht activiteiten plaats die laten zien hoe mooi de duisternis is. Verhalen bij het kampvuur, avondwandelingen, op zoek naar nachtdieren, sterren kijken, varen in het schemerdonker, workshops nachtfotografie en nog veel meer. Vorig jaar bracht het evenement in de provincie Zuid-Holland 25.000 mensen op de been.

Laat het donker donker Ook dit jaar is er veel belangstelling voor de nacht van de nacht. Gemeenten doven waar mogelijk de straatverlichting en de verlichting van gemeentelijke gebouwen en roepen inwoners en bedrijven op energie te besparen. Ook markante gebouwen zoals de Grote Kerk in Dordrecht, New Orleans in Rotterdam en de Zurichtoren in Den Haag blijven donker tijdens de nacht van de nacht.

Nachtgedichtenwedstrijd Om de schoonheid van de nacht te benadrukken organiseren de milieufederaties dit jaar ook een gedichtenwedstrijd. Via Facebook worden (amateur-)dichters opgeroepen hun mooiste nachtgedicht te publiceren. Vincent Bijlo, ambassadeur van Nacht van de Nacht, beoordeelt de ingezonden gedichten.

Een volledig overzicht van de activiteiten en deelnemende gemeenten en bedrijven is te vinden op de website www.nachtvandenacht.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant