Afbeelding

Huilers hebben altijd hulp nodig!

Actueel 85 keer gelezen

Regio - Sinds het prachtige nieuwe strand aan de Maasvlakte II is geopend, komen er veel meldingen binnen van mensen die daar zeehonden spotten. Prachtig natuurlijk, zowel om te zien als om foto’s te kunnen maken. Bijzonder zijn onder andere de verhalen die je wel eens hoort van mensen dat hun honden zo leuk met de zeehonden samen hebben gezwommen.

Dat dit gevaarlijk is, beseft blijkbaar lang niet iedereen! “Het is zeker niet verstandig om je hond ‘leuk’ met een zeehond te laten zwemmen”, aldus Lenie ’t Hart van de Zeehondencreche uit Pieterburen. “Zeehonden hebben namelijk vaak, door bijvoorbeeld een vervuiling, een sterk verzwakt immuunsysteem. Daardoor kunnen ze drager zijn van veel ziekten, die ook gevaarlijk kunnen zijn voor honden. Bovendien kan een in paniek geraakte zeehond flink van zich afbijten, met alle gevolgen van dien”. Doordat het gebied bij het nieuwe strand van Maasvlakte II blijkbaar geliefd is bij de Zeehonden, is de kans dat men een huiler aantreft, ook nog eens erg groot. Een huiler is een jong zeehondje dat zijn moeder is kwijtgeraakt.

Wat blijkbaar ook niet bij iedereen bekend is, is dat een huiler het alleen niet redt en dus dringend hulp nodig heeft. Dit getuige het feit dat de redactie afgelopen weekend enkele foto’s van een huiler mocht ontvangen die door wandelaars was gespot op het strand. Na het maken van de foto’s, besloten de wandelaars de zeehond met rust te laten en hun weg te vervolgen. “Hoe goed waarschijnlijk ook bedoeld in dit geval, deze huiler had dus eigenlijk dringend hulp nodig”, aldus Lenie ‘t Hart.

“In dergelijke gevallen kan men het beste direct contact opnemen met de Zeehondencreche in Pieterburen via tel. 0595 - 526 526 of mobiel: 06 - 51587774. Daar wij vrijwilligers hebben in Zeeland, het EHBZ-team Zuid-Zuid-West, kunnen zij in de meeste gevallen binnen een uur hulp bieden. Zij zijn eventueel ook via 112 bereikbaar”. In het afgelopen weekend kwamen bij het EHBZ team Zuid-Zuid-West overigens twee meldingen binnen van huilers op het strand bij Maasvlakte II, zowel op zaterdag als op zondag. Beide zeehondjes zijn door hun vrijwilligers gered.

MdN

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant