Foto ©Jos Uijtdehaage
Foto ©Jos Uijtdehaage

Kerstwinkelen in Nostalgisch Brielle

Actueel 124 keer gelezen

FOTO'S Brielle - Het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 december stond vooral op zondag helemaal in het teken van Brielle rond de kerstdagen van 1571, toen er nog sprake was van de Spaanse overheersing. Zaterdag werd de dag opgeluisterd door de kerstband The Jingles die vanaf 12.00 uur in de binnenstad was te vinden. Zondag kreeg de dag een heel ander karakter.

In de Voorstraat stond een herberg en zongen de geuzenkinderen onder begeleiding van Heleen Wemerman kerstliedjes. Alle winkels waren van 12.00 tot 17.00 uur geopend en stonden vol met alles wat nodig is om er een fijn Kerstfeest van te maken. Verder kwamen er verschillende oude ambachten tot leven. In een twaalftal kramen lieten eerlijke vaklieden zien hoe sigaren dienen te worden gemaakt, hoe hout moet worden gesneden of hoe men stoelen mat. Ook een houtdraaier, beeldhouwer, pottenbakker en een mandenmaker ontbraken niet. De Soundwaves en het koor van de Infirmerie zongen op verschillende locaties kerstliederen. Ook in de Catharijnekerk was er die dag van alles te zien en te doen.

Er kon worden geluisterd naar Christmas Carols gezongen door de Sint Catharijne Cantorij en naar kerstverhalen verteld door Wim Meijboom. Sanne Wolters speelde piano en ondertussen kon worden genoten van heerlijke soep en belegde broodjes of van thee, koffie of warme chocomel. Daarnaast was er een levende kerststal in de kerk. Op het Catharijnehof stond de tent van de Zotten, een illuster gezelschap dat ook regelmatig de binnenstad introk. Terug in de binnenstad liep je de meeste kans de Kerstman tegen het lijf te lopen, vanuit zijn arrenslee deelde hij mandarijntjes uit. Het Dickenskoor The Soundwaves en het Infirmeriekoor traden op diverse locaties op in het centrum en de bottelierskar reed rond om iedereen die was verkleed warme chocomel of Glühwein aan te bieden. Brielle was hiermee afgelopen weekend dus echt de gezelligste stad om kerstinkopen te doen. Deze dag werd mogelijk gemaakt door de 1 Aprilvereniging, de Catharijnekerk, de Winkeliersvereniging en City Management Brielle.

Fotografie: Jos Uijtdehaage

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant