Afbeelding

Fotografe Marie-José geeft lezing

Actueel 118 keer gelezen

Regio - Anderhalf jaar lang zwierf fotografe Marie-José Jongerius in het aardedonker met haar camera over Maasvlakte 2 in aanbouw. Met minimale belichting en behulp van de maan fotografeerde ze de aanleg van Maasvlakte 2. Dit leverde raadselachtige, duistere en industriële foto’s op.

Haar tentoonstelling Lunar Landscapes–Maasvlakte 2 ontving lovende recensies en is tot en met 13 januari 2013 te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Speciaal voor de bezoekers van FutureLand, het informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2, geeft Jongerius zondag 6 januari om 14:00 uur een lezing. De toegang tot het informatiecentrum en de lezing is gratis. Het full-color fotoboek van Jongerius is te koop in FutureLand en wordt tijdens de signeersessie voorzien van haar handtekening.

Maasvlakte 2 inspireert
Sinds 2007 hebben het Nederlands Fotomuseum, het Havenbedrijf Rotterdam en de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) elk jaar een kunstenaar opdracht gegeven de aanleg van Maasvlakte 2 vast te leggen. Fotografen, filmmakers en fotografen werkten mee aan dit bijzondere initiatief. Na Dorothée Meijer, Marcel van Eeden, Rosa Barba en Erik Wesseloo is Jongerius de laatste kunstenaar die meewerkt. Fase 1 van de aanleg van Maasvlakte 2 wordt begin 2013 afgerond. Jongerius: “Dit is één van de grootste Nederlandse infrastructurele projecten. Zo uitgestrekt als Maasvlakte 2 is, zo onbegrensd kunnen ingenieurs het land naar hun eigen hand zetten. In mijn foto’s heb ik getracht de begrenzing van ons eigen blikveld weer te geven. En juist doordat we zo weinig kunnen zien, kijken we aandachtiger.”

Nederlands Fotomuseum over Lunar Landscapes–Maasvlakte 2
Jongerius heeft Maasvlakte 2 gefotografeerd met het zeer weinige aanwezige nachtelijke licht. Haar benadering komt voort uit de constatering dat het nieuwe, door mensenhanden gemaakte land in zee een land is zonder geschiedenis, dat cultuur noch natuur is. Een land zonder beelden. Uiterst gedetailleerd legt zij vast wat in het schaarse (kunst)licht zichtbaar word. Haar fotografie symboliseert daarmee de stappen in een denkproces, niet alleen over wat dit nieuwe land zou kunnen zijn maar ook over welke beelden ons houvast bieden om de onmogelijke genius loci van deze zandvlakte te verstaan.

Met eigen ogen bekijken
Bezoekers van de lezing door Jongerius kunnen zondag 6 januari Maasvlakte 2 met eigen ogen bekijken. Het enige verschil met de Lunar Landscapes van Jongerius dat er geen duisternis is. Dit kan op twee manieren; vanaf het water en het land. Een rondvaart met de FutureLand Ferry duurt ongeveer een uur en kost € 8,75 per persoon. De rondrit over het nieuw aangelegde land kost € 5,75 per persoon en duurt ook een uur. Een ervaren gids van FutureLand vertelt het verhaal over Maasvlakte 2, waar in 2014 de grootste containerschepen zullen afmeren. Een combinatieticket voor zowel de rondvaart als busrit kost € 13,- per persoon. Kijk voor informatie en het maken van reserveringen op www.futureland.nl.

Over FutureLand
In informatiecentrum FutureLand beleef je de haven van de toekomst. FutureLand staat op de grens van de huidige Maasvlakte en biedt een prachtig uitzicht op zee en Maasvlakte 2 in ontwikkeling. FutureLand is gratis toegankelijk en, naast de themadagen, geopend van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag. Onlangs ontving FutureLand de 440.000ste bezoeker. Kijk voor meer informatie, de programmering van 2013 en openingstijden op www.futureland.nl. Adres FutureLand: Europaweg 902, 3199 LC Maasvlakte, Rotterdam Havennummer 8213.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant