Afbeelding

Leerlingen onderzoeken energie gebruik

Actueel 139 keer gelezen

VIERPOLDERS - De leerlingen van groep 8 van de 10de Penning in Vierpolders hebben onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het binnenmilieu en het energiegebruik van hun nieuwe school.

De leerlingen hebben de CO2 concentratie in verschillende lokalen gemeten. Dit bleek in de meeste klassen redelijk tot goed te zijn. In een klas was de hoeveelheid kooldioxide te hoog. In dit lokaal  waren de leerlingen hard aan het werk met een aardrijkskunde repetitie. De leerprestaties worden beïnvloed door een hoge CO2 concentratie dus gaven de ‘experts’ van groep 8 het advies om de ramen en de deur open te zetten. Dit advies is direct opgevolgd.

Andere leerlingen uit groep 8 van juf Brenda en juf Jennifer hebben met een luxmeter de lichtsterke in de lokalen gemeten en gecontroleerd of er veel lampen en apparaten onnodig aanstaan. Ook de verwarming, de geluidsbelasting en het stof is onder de loep genomen. Woensdag 18 december hebben zij advies uitgebracht aan de directeur mevrouw Lammerts, meneer Oldenburg van het schoolbestuur, wethouder Verbeek, 2 medewerkers van de gemeente Brielle, Danielle Steenvoorden van de ouderraad, juf Jennifer en de projectleider van SMD. Met posters en prezi’s presenteerden de leerlingen hun verbetertips aan de genodigden. De toeschouwers waren zeer te spreken over de adviezen en de kennis over duurzaamheid van de leerlingen. De kinderen hadden hard gewerkt om goede presentaties neer te zetten. Zij vonden het een leuk project en op de vraag of zij nu zelf zuiniger met energie omgaan zeiden zij volmondig ja.

Alex Oldenburg van het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de leerprestaties van de kinderen en had vooraf nog wel wat bedenkingen; het leren moet in school voorop staan, niet allerlei projectjes. Na het zien van de presentaties van de leerlingen was hij vol lof.  De kinderen hadden door het project veel geleerd over taal, rekenen, eenheden, meten en samenwerken. Daarnaast  is het presenteren voor een wethouder en andere volwassenen ook geen kleinigheid en dat deden zij met verve.

Na de presentaties zijn de tips en tops door de deskundigen besproken. Bij de bouw van de nieuwe school zijn al veel duurzame  maatregelen doorgevoerd. De meeste lokalen liggen bijvoorbeeld op de noordkant, waardoor zij ’s zomers minder opwarmen. Doordat de school nog zo nieuw is, is het nog niet helemaal duidelijk of er veel energie gebruikt wordt.

Afgesproken is dat de experts over een jaar bekijken of er nog meer duurzame tips doorgevoerd kunnen worden om nog meer energie te besparen en het binnenklimaat te verbeteren.

Het project Energieke Scholen betreft een landelijke campagne waarbij basisschoolleerlingen aan de slag gaan met energie en binnenmilieu om hun schoolgebouw energiezuiniger en gezonder te maken. In opdracht van de gemeente Brielle voert de Stichting Milieu Dichterbij deze gastles uit. Ook andere scholen in Brielle, Bernisse, Westvoorne en Rozenburg kunnen zich inschrijven voor dit ‘energieke scholen’ project.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant