Afbeelding

Voorne Putten Journaal

Actueel 6 keer gelezen

VIDEO Op zaterdag 12 april opent gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland het natuur-en recreatiegebied Spuimonding West op Voorne-Putten. Ook wethouders Beetstra, Van der Weg en Kruikemeier van de gemeente Bernisse zijn hierbij aanwezig.

In Spuimondig West is een prachtig uitwaaigebied voor de inwoners van Bernisse en omgeving aangelegd op de grens van het Haringvliet en het Spui. De feestelijke opening biedt verschillende activiteiten voor jong en oud. Bij Zuidland ligt tegen het al bestaande natuurgebied Beninger Slikken het nieuwe natuur- en recreatiegebied Spuimonding West. De Spuimonding West bestaat uit de polder Beningerwaard en de buitengorzen Beningerwaard en is 135 hectare groot. Op dit moment worden de laatste werkzaamheden verricht aan de recreatieve voorzieningen in het gebied.

Zo wordt aan de westelijke kant van het gebied een getijdentuin aangelegd met speelvoorzieningen voor kinderen. Het waterschap Hollandse Delta heeft groen licht gegeven voor het openen van de kade tussen het natuurgebied en de rivier het Spui. Deze doorsteek wordt later dit voorjaar gemaakt. Hoe dit precies in zijn werk gaat, wordt op 12 april tijdens de wandelexcursies aan bezoekers van de publieksdag uitgelegd.

De feestelijke opening bestaat uit activiteiten voor jong en oud. Wie wil kan vroeg uit de veren en deelnemen aan de vroege vogelexcursie rond de klok van 7 uur. Rond 10.30 uur vindt de officiële opening plaats. Vanaf 12.00 uur staan de medewerkers van het pannenkoekrestaurant Stroop uit Zuidland klaar om een heerlijke pannenkoek te bakken. Wie zich wil verdiepen in landschapsfotografie kan met een echte landschapsfotograaf op pad. Kinderen ontdekken met een speciale expeditiekaart de Spuimonding West op hun eigen manier. Ook kunnen zij samen met een kunstenares een collage maken van materialen uit de natuur. Van de parkeerplaats aan de Zeedijk tot aan de uitkijktoren aan de Zuidoordsedijk pendelt een huifkar heen en weer. Zo wordt het ontdekken van een natuurgebied nog leuker. Het feest vindt plaats aan de Zuidoordsedijk in Zuidland. Kijk voor meer informatie op www.deltanatuur.nl.

Spuimonding West staat onder invloed van het getij en is daarmee een zoetwatergetijdengebied. De provincie Zuid-Holland heeft het gebied ontwikkeld binnen het 'programma Deltanatuur'. In totaal zijn er nu 22 gebieden aangelegd tussen de Biesbosch en het Haringvliet. De gebieden dragen bij aan het herstel van verdwenen plant- en diersoorten en bieden inwoners van Zuid-Holland prachtige recreatiemogelijkheden. Met wandel- en fietspaden, kanoroutes, uitkijkpunten en vogelkijkhutten zorgt de provincie ervoor dat iedereen in de nieuwe gebieden terecht kan.

Ook op Europees niveau wordt er veel waarde gehecht aan ruimte voor de natuur en voor de mens. Om die reden is Spuimonding West mede aangelegd met geld van het Europessubsidieprogramma INTERREG IV 2 A Zeeën/BALANCE.

Uit de krant