Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Asbest

Actueel 142 keer gelezen

COLUMN - Zaken die belangrijk zijn moeten voortdurend herhaald worden. Dat weet elke onderwijzer en iedere reclameman. Maar ook wie in de publieke zaak iets wil bereiken zal te pas en te onpas zijn boodschap moeten herhalen. Lang voor de geboorte van Christus was dat al bekend bij een Romeinse senator, die iedere redevoering, waar die ook over ging, besloot met de mededeling dat hij van mening was dat Carthago – de vijand van Rome – verwoest moest worden. En uiteindelijk werkte zijn tactiek: in 146 voor Christus werd Carthago door Rome verwoest.

Ook in de hedendaagse politiek wordt dit retorische foefje nog toegepast. Marianne Thieme verwijst naar de uitspraak van Cato door in de Tweede Kamer steevast haar debatbijdragen te besluiten met de zin: 'Voorts zijn wij van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.' Hartverwarmend om te zien hoe vasthoudend sommige mensen hun stokpaardje berijden. Het was dan ook met intens genoegen dat ik onlangs zag dat we in Westvoorne óók zo'n navolger van Cato hebben. Om die te ontdekken moet je de nieuwsbrief van de Partij Westvoorne lezen, in te zien op de website van de partij. Bent u afgeknapt op de nietszeggende frases en de verouderde berichten op de sites van sommige andere politieke partijen, dan moet u hier toch eens een kijkje nemen. Want naast politieke nieuwtjes vind je hier voor elk wat wils, bijvoorbeeld informatie over het sprookje van Roodkapje, de putter of distelvink, of hoe het zit met cognitieve processen en de vrije wil. Ja, je moet soms een beetje zoeken, maar er is van alles te vinden op het internet! Genoeg, ik dwaal af.

Waar ik naartoe wil: ook deze nieuwsbrief wordt afgesloten met een statement in de trend van de Romeinse staatsman: 'Tot slot ben ik van mening dat alle asbestdaken in Westvoorne spoorslags verwijderd dienen te worden.' En hier maakt onze Westvoornse Romein een belangrijk punt. Er mag al lang geen asbest meer gebruikt worden in de bouw, omdat asbestvezels kunnen leiden tot dodelijke ziekten. De Rijksoverheid voert daarom vanaf 2024 een verbod in op asbestdaken. Particulieren, bedrijven en instellingen mogen dan geen asbestdaken meer bezitten. Veel asbestbezitters hebben geen zin om voor die datum in actie te komen. Het kost tijd, moeite en geld. En ach, het zal toch wel loslopen? Het spul ligt er immers al zo lang, nooit klachten gehad. Die lakse houding is niet zo onbegrijpelijk. Voor veel mensen blijven asbestdoden onzichtbaar. Voor mij hebben ze wel een gezicht; ik tel er twee in mijn kennissenkring. De eerste stierf aan longvlieskanker. Hij was een van de vele asbestslachtoffers van Wilton Feijenoord. De tweede kreeg buikvlieskanker. Nooit met asbest gewerkt. Wel in oude schoolgebouwen. Dan heb je een dikke kans dat je asbestvezels hebt binnengekregen die daar in de loop van de tijd uit plafonds en vloeren loskwamen. Hij had er nog nooit van gehoord, zijn oncoloog wel. Inmiddels komen er overal in onze omgeving asbestvezels los van oude (schuur)daken. Als we er langs lopen of fietsen ademen we ze in. Ze gaan niet weg. Niet vanzelf.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant