Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Langer leven

Actueel 133 keer gelezen

COLUMN - Briellenaars leven langer. Dat stond onlangs zomaar in een klein krantenberichtje. Terwijl het best groot nieuws is. Het roept allerlei vragen op. Ten eerste: wat is een Briellenaar? Iemand die er geboren is? Geboren en getogen? Hoelang duurt het voordat je echt volledig 'getogen' bent? En als je dan als volwassene naar een andere gemeente verhuist, ben je dan toch in wezen nog een Briellenaar? Of andersom. Je wordt geboren in Tietjerksteradeel, maar je ouders zien tijdig het licht, pakken hun biezen en verhuizen naar Brielle. Je groeit er op en blijft er wonen tot je dood. Ben je dan een Briellenaar?

Om nog maar niet te denken aan alle andere mogelijke varianten. Waarop meteen de volgende vraag volgt. Wat is langer leven? Jaren, maanden, dagen, uren? Ik herlas het berichtje nog eens. 'Iets langer dan gemiddeld', stond er. Nou ja, als je het naar je zin hebt, is iedere seconde meegenomen natuurlijk. Maar als je oud, krom en kreupel, krimpend van de pijn door de Brielse straten strompelt, zit je dan te wachten op die extra tijd? Die vraag kwam niet aan de orde. Wel de volgende, namelijk: wat is de oorzaak van dat langere leven? Dat is de hoge sociaaleconomische status van de Brielse bevolking. Ja, dan voel je logischerwijs de volgende vraag alweer aankomen: wat is sociaaleconomische status? Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid wordt die bepaald door verdeling van kennis, arbeid en bezit. Maar het blijft een moeilijk te observeren concept, volgens datzelfde Kompas. Ik kan me inderdaad nauwelijks voorstellen dat iemand die feilloos weet dat a kwadraat plus b kwadraat gelijk is aan c kwadraat én zich drie slagen in de rondte werkt én een kast van een huis heeft per definitie langer leeft dan iemand die moeite heeft met worteltrekken, de ganse dag wat rond lummelt en geen luis heeft om dood te drukken.

Dat laatste type is doorgaans zeer relaxed en dat schijnt nou juist weer bij te dragen aan een puike conditie. Kortom er moéten gewoon andere oorzaken zijn voor dat langere leven van de Briellenaar. Zou het komen door het 1 april-feest? De samenwerking tijdens de lange voorbereidingstijd, de lol van het spektakel vanaf het moment dat het geuzenschip gesignaleerd is, de feestelijkheden nadat de Spanjaard het hazenpad gekozen heeft, dat moet toch wel bijdragen aan de algemene volksgezondheid? Anderzijds weten Tintenaren, Oostvoornaars en Rockanjenaren ook best wat het is om een feestje te bouwen. Zouden ze de Briellenaars al op de hielen zitten qua levensverwachting? Sommige geleerden menen dat we de oorzaak van het Brielse fenomeen moeten zoeken in het bestaan van het Klokkenluiders Gilde. Dat zorgt dat Briellenaren regelmatig gebeier van klokken te horen krijgen en zo raakt de bevolking gewend aan extra decibellen in de oren. Dat maakt ze extra bestand tegen een stootje op allerlei gebied en zo leggen ze niet zo snel het loodje als inwoners van gemeenten waar het klokgebeier verdwenen is of nauwelijks meer getolereerd wordt. Het gerucht gaat dat er in Oostvoorne een commissie wordt opgericht om deze hypothese te onderzoeken.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant