Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Zwarte champagne

Actueel 132 keer gelezen

COLUMN - Onlangs deed de gemeente Westvoorne mee aan de Expeditie Juttersgeluk, een opruimactie langs de kust verzorgd door mensen met een verstandelijke of psychische beperking. Van Westvoorne tot Texel werd zevenhonderd kilo afval van het strand opgeraapt en dat zorgde volgens de organisatie niet alleen voor een schone zee maar ook voor meer zelfvertrouwen en eigenwaarde bij de deelnemers.

Daar moest ik aan denken toen vorige week de nieuwe kolencentrale van Uniper (voorheen Eon) op de Maasvlakte officieel geopend werd. De centrale draaide al maanden maar nu was het dan feest. Wat zou dat gedaan hebben met het gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde van al die mensen die zich jarenlang ingezet hebben om de bouw tegen te houden? Overtuigde actievoerders laten zich niet zomaar uit het veld slaan, zeker de leden van Greenpeace niet. Hoewel ze niet uitgenodigd waren voor het feestje, stonden ze toch bij de poort en schonken de feestgangers een glaasje champagne. Zwarte champagne in dit geval. En dat was niet het enige vreemde tintje aan dit feestje. Bij de presentatie van dit wonder van hypermoderne techniek dat voor schone energielevering zou zorgen, werd ook de pers buiten de deur gehouden. Waarom? Schaamte? Want ondanks alle beloften is er van opvang en opslag van CO2 niets terecht gekomen. Er komt gewoon weer een nieuwe vervuiler bij. En dan is de timing ook nog eens uiterst ongelukkig. Nederland is juist bezig om kolencentrales te sluiten, waarom werd deze dan nog gebouwd? Lastige vragen die wellicht de feestvreugde zouden verstoren, logisch dat je dan liever geen persmuskieten om je heen hebt zwermen. Maar net als actievoerders laten die zich ook niet zomaar wegwuiven en zo gebeurde het dat burgemeester Aboutaleb, die de opening kwam verrichten, bij aankomst toch een microfoon onder zijn neus kreeg. Hij ging wél de centrale houden aan de gewekte verwachtingen, vertelde hij met een ernstig gezicht. Het is belangrijk dat die CO2 echt wordt afgevangen en opgeslagen. Zo niet dan zal de leiding van het bedrijf de verwachtingen van een schone kolencentrale geen gestalte geven, en daar heeft hij bezwaar tegen. Zo, dat was dan toch maar eens mooi gezegd! Gênante prietpraat. Wat had deze man een gebaar kunnen maken. Door zijn stem luider te laten horen, zoals toen hij zich zo stoer Charlie noemde. Door gewoon te zeggen: 'Als je het niet ziet zitten om hier schoon te werken, mag ik het zo zeggen, rot dan toch op!' En alle burgemeesters van buurgemeenten hadden dan luidkeels bijval kunnen tonen met de kreet 'Je suis Aboutaleb!'

Zouden die trouwens wel op het gastenlijstje gestaan hebben? Je kunt je buren toch niet negeren bij zo'n party? Ik zag er niemand over twitteren. Wie er wél was: zangeres Ellen ten Damme. Ja, die klimaatheldin, met dat t-shirt 'Help het milieu niet naar de kolen.' Met op de achterkant 'Stop nieuwe kolencentrales'. Maar dat droeg ze nu niet. Haar manager verklaarde dat het om een besloten optreden ging. 's Avonds was iedereen uitgefeest. De volgende dag werd het klimaatakkoord van Parijs ondertekend.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant