Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Scheuring

Actueel 210 keer gelezen

COLUMN - 'Een kerk die leeft scheurt' is een bekend gezegde van schrijver Maarten 't Hart. En volgens hem voegde zijn opa eraan toe: 'Bij scheuringen leer je de mensen, leer je hun opvattingen, leer je hun slechtheid kennen.' Zou dat ook gelden voor de Westvoornse politiek? Dat die leeft behoeft geen betoog. Er wordt immers volop gescheurd. Gemeentebelangen en later Partij Westvoorne scheurden zich ooit af van de Partij van de Arbeid. En net nu iedereen dacht dat het in de plaatselijke politiek zo'n beetje z'n saaie gangetje ging, bleek er toch weer leven in de brouwerij te zitten.

Want je kon als argeloze kiezer wel denken dat iedereen vlijtig voor het algemeen belang aan de slag was, maar achter de schermen rommelde het kennelijk behoorlijk. En dat gerommel resulteerde in een nieuwe, opmerkelijke scheuring. Opeens verschenen er berichten in de krant dat wethouder en raadsleden van GBW (u weet wel, de partij van samen de schouders eronder, samen op weg, enzovoort) uit de partij stapten en verder gingen onder een andere naam. Hoe dat zo? Waren de partijleden geraadpleegd? En wat vinden al die mensen die hun stem aan GBW hebben toevertrouwd ervan? En coalitiegenoot PW? En de oppositie? Heel wat vragen. Omdat ik net als opa 't Hart de mensen, hun opvattingen, hun slechtheid en – je weet maar nooit – hun eventuele goedheid wil leren kennen, ging ik op zoek naar antwoorden. Vandaag de dag is immers alles op het internet te vinden en viert transparantie hoogtij. Het viel me dan ook nogal rauw op m'n dak dat de website van GBW uit de lucht was. En ook van hun Facebook was geen spoor meer te bekennen. Na een week nog niks. Wie zit hier achter? Poetin, Erdogan, de Chinezen? Ik schudde deze beklemmende associaties meteen weer af en bezocht het twitteraccount van wethouder Blok. Als iemand van dag tot dag laat zien waar ze mee bezig is, dan is zij het wel.

Helaas, Paméla meldt dat ze ergens taart bezorgt, is enthousiast is over een snackcorner en blij met een toekomstige lunchroom, maar over scheuringen geen woord. Gelukkig is er een smeuïge reactie van de VVD. Deze partij werd als voormalige coalitiepartner ingeruild voor GBW. En iedereen weet hoe het gaat met ex-partners. Die doen zelden gezellig en complimenteus. En o wee, als het nieuwe huwelijk mislukt. Dan lachen ze in hun vuistje en mompelen dat ze altijd wel geweten hebben dat het zo zou lopen. Maar tegenwoordig blijft het niet meer bij het vuistje en gemompel; nu wordt het 'zie-je-wel' luidkeels rond getrompetterd op sociale media. Iedereen met een verbroken relatie weet wat voor gevoel het geeft als je je ex op Facebook zo tekeer ziet gaan. Sneu. Zielig. Ook de verstoten VVD-partner kan zich niet inhouden en de voorzitter sleurt de ex genadeloos door het slijk. Met een vriendelijke groet ter afsluiting, dat wel. De opa van Maarten zou tevreden zijn. Waarom klaagt men hier toch zo over gebrek aan vermaak? Westvoorne heeft weliswaar geen theater als Brielle, maar wél volop gratis cabaret in de politieke arena.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant